La Montse Vilarrasa té discapacitat intel·lectual i treballa a Respira Energia com a auxiliar administrativa. Aquest diumenge, com ha fet sempre, ha sortit de casa amb el vot decidit. Explica que té dret a vot perquè la seva discapacitat és parcial i això no li ha privat d’exercir-lo. Però assegura que no són unes eleccions qualsevol.

Enguany, amics seus poden votar per primera vegada. És el cas de 2.500 barcelonins que tenen discapacitat, principalment intel·lectual, i que no tenien fins fa poc dret a vot. Tots ells van ser incapacitats en algun moment per decisió familiar i per sentència judicial, unes accions que en molts casos es fan per protegir la persona de possibles enganys. A tot l’estat, un total de 100.000 persones es poden acollir al canvi de llei electoral que els permet recuperar el seu dret a vot.

Un canvi que va arribar el desembre del 2018

El 6 de desembre del 2018 va entrar en vigor la reforma de la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) a partir de la qual es garanteix el dret de vot d’aquestes persones després de l’aprovació parlamentària dos mesos abans al Congrés dels Diputats. Es tracta d’una demanda històrica de diversos col·lectius i entitats com el Dincat.