Les eleccions generals del 2019 serviran per escollir la representació que tindran els partits polítics al Congrés dels Diputats i també a la cambra alta, al Senat. A diferència del Congrés dels Diputats, amb 350 escons, la xifra de senadors és variable. En aquests comicis, els ciutadans votaran 208 senadors dels 244 que formaran la cambra.

Horari per anar a votar

Els col·legis electorals obren portes a les 9 h del matí i tancaran a les 20 h, justament quan es coneixeran els primers sondejos i començarà l’escrutini. Si a les 20 h queda algun ciutadà a l’interior dels col·legis electorals, podrà exercir el seu dret a vot a la mesa.

Com saber on votar a les eleccions del 28 d’abril?

Cada votant ha d’haver rebut la targeta censal de l’Oficina del Cens Electoral, en què s’indica el col·legi electoral, la secció i la mesa, identificada amb una lletra, on dirigir-se per dipositar el vot. En cas de no haver-la rebut, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha habilitat una pàgina web en la qual es pot consultar aquesta informació. Només cal omplir els camps on es demana per la província del votant, el seu municipi, el nom i el número del carrer en què està empadronat i la inicial del primer cognom. Un cop fet, el sistema indicarà quina mesa electoral li correspon a aquella persona.

A Barcelona, l’Ajuntament també permet consultar via internet el cens electoral. Si tens dubtes sobre si has de votar a la capital catalana, pots consultar-ho a través de la seva pàgina web amb la direcció de residència i el DNI.

Què has de dur per votar?

El 28 d’abril, abans de sortir de casa, és important comprovar que duus el DNI a sobre perquè és imprescindible a l’hora de votar. El president de la mesa te’l demanarà i, un cop comprovades les dades personals, es guixarà el teu nom de la llista d’electors.

Com votar al Congrés i al Senat?

Quan arribis al teu col·legi electoral, veuràs que cada mesa està identificada amb una lletra i hauràs de dirigir-te a la que et correspon, segons la teva targeta censal. Allà veuràs dues urnes: una transparent i una altra de color salmó. A la primera es diposita el vot amb la papereta del partit polític escollit al Congrés dels Diputats. En aquest cas, cada papereta de color blanc conté la candidatura d’una formació.

A la segona urna s’escolliran els membres del Senat. Aquí hi va la papereta salmó, on caldrà marcar un màxim de tres candidats, que poden ser de diferents partits polítics. En aquest cas, s’escull mitjançant un sistema de vot al candidat, i no al partit.