Durant les festes de Nadal es produeix un ús més intensiu de l’espai públic, sobretot a les àrees més comercials de la ciutat. I aquest any la campanya arriba sense cap tipus de restricció per la pandèmia de la covid. Per això, l’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat un dispositiu especial que, sobretot, reforça la presència policial als carrers. En concret, la Guàrdia Urbana augmenta en 365 agents els efectius de patrullatge per prevenir fets delictius, garantir la mobilitat i la bona convivència. La campanya s’allargarà fins al 8 de gener.

“Per un Nadal segur”

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha explicat que l’objectiu ens posar els recursos necessaris per garantir un Nadal segur: “Esperem que sigui un Nadal de retrobament, de gaudi i de normalitat”, ha dit.

En aquest sentit, ha subratllat que els eixos principals del dispositiu policial de Nadal seran el reforç de la seguretat per evitar l’activitat delictiva, la gestió de la mobilitat i el trànsit, la convivència a les nits i la prevenció de les violències sexuals.

Patrullatge als eixos comercials

Una de les imatges que es repeteix a les festes és la de grans aglomeracions pels esdeveniments com el Barcelona Festival de Nadal o la cavalcada, però també per fer les compres de Nadal. Per això, s’intensifica el patrullatge uniformat i de paisà, en especial als eixos comercials dels barris i les zones més turístiques de la ciutat. L’objectiu és evitar els robatoris i furts, així com qualsevol infracció que pugui pertorbar la convivència i el descans dels veïns

En aquestes festes es recuperen les patrulles mixtes amb els Mossos, a districtes com Les Corts, Sarrià i Nou Barris. A banda, la policia de barri també mantindrà contacte amb les associacions de veïns i entitats així com amb els comerciants, per adaptar el dispositiu quan sigui necessari.

Inspeccions a locals i control de botellades i festes il·legals

Aquesta campanya també inclou inspeccions als locals d’oci nocturn per evitar soroll excessiu i molèsties als veïns, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per part de menors, tant a l’interior dels negocis com a la via pública. Els agents també faran complir els horaris de tancament, en especial de les terrasses i vetlladors. També es treballarà per evitar la venda ambulant al carrer.

La policia també farà seguiment a les xarxes socials per detectar festes no autoritzades i concentracions a la via pública, com les botellades. En el cas que es detecti una convocatòria el districte pertinent farà l’ordre de cessament de l’activitat i desallotjarà l’espai. 

Controls d’alcoholèmia i velocitat

Durant aquests dies també hi ha més turisme i augmenta el nombre de visitants. Per això, el dispositiu també posa atenció en la seguretat viària i la mobilitat. Els agents vetllaran pel compliment de la normativa, actuaran contra els vehicles aparcats en doble filera o que afectin la circulació del transport públic.

Els agents realitzaran controls d’alcoholèmia i velocitat per garantir una conducció segura. També es farà una campanya específica per als vehicles de mobilitat personal, com els patinets.

En el cas de talls de trànsit i desviaments, com els que provoquen esdeveniments com la cavalcada, s’informarà la ciutadania de les alteracions de circulació a través del panells informatius. 

Reforç del transport públic

TMB reforçarà el servei durant les festes de Nadal per fer front a l’augment de la demanda. Des de l’Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana demanen a la ciutadania que utilizi el transport públic i eviti el cotxe per fer els desplaçaments. El tinent d’alcalde de Seguretat ha aprofitat per recordar que l’ús de la mascareta és obligatori tant al metro com el bus.

Notícies del Nadal 2022