Finalment no hi haurà vaga de neteja a Barcelona durant les Festes de la Mercè 2022. El sindicat UGT ha decidit desconvocar l’aturada de cinc dies que havia notificat al Departament de Treball entre el 21 i el 26 de setembre, coincidint amb la Festa Major. L’aturada havia d’afectar la neteja viària, la retirada d’escombraries i també el manteniment del clavegueram.

Els retards es pagaran al setembre i l’octubre

El sindicat UGT, el majoritari de les quatre empreses de la contracta de neteja (FCC, Sorigué, Prezero i Urbaser), ha desconvocat la protesta després que aquestes últimes s’hagin avingut a avançar els diners dels increments de l’IPC pactats per al 2021 i 2022, tal com també els reclamava l’Ajuntament de Barcelona. Concretament, l’acord entre sindicat i empreses preveu que els treballadors cobrin al setembre el 6 % de la revisió salarial i a l’octubre el 2,5 %.

Reinterpretació d’una clàusula del contracte

El retorn de l’increment de l’IPC ha estat la clau del conflicte laboral. Per això, el govern plantejarà a la Comissió d’Ecologia i Urbanisme d’aquest dimarts la reinterpretació d’una clàusula del contracte de neteja perquè les empreses puguin rebre més diners de l’Ajuntament. D’aquesta manera seria més fàcil pagar aquests retards. La qüestió es votarà en el proper ple municipal, el 30 de setembre.

És la segona vaga que es desconvoca aquest any

Els treballadors feia temps que anunciaven mobilitzacions si no cobraven aquests imports. De fet, el mes d’abril ja es va desconvocar “in extremis” una vaga de sis dies. En aquest pacte, es va acordar que les contractes pagarien l’increment de l’IPC dels anys 2019, 2020, 2021 i 2022. Fins ara, els treballadors havien cobrat els dels anys 2019 i 2020, però l’import dels dos últims anys l’havien de percebre al final del mes de juliol i no va ser així.