Els contenidors de l’orgànica dels barris de muntanya s’omplen de brossa verda cada vegada que un veí fa el manteniment del seu jardí. Això fa que les bosses d’escombraries no càpiguen dins els contenidors i es deixin a fora. Després arriben els senglars i tot plegat deriva en una tempesta perfecta, amb la brossa escampada pel Parc Natural de Collserola.

Aquesta situació es repeteix des de l’estiu del 2020, quan l’Ajuntament va retirar els contenidors de la brossa verda perquè s’hi tiraven residus que no tocaven. Ara, el consistori està estudiant la millor manera d’implantar a la zona una recollida porta a porta.

Els barris de muntanya s’han quedat sense contenidors de brossa vegetal
L’Ajuntament va retirar l’últim contenidor el mes de juliol i no ha donat alternatives als veïns en uns barris situats enmig del parc natural

Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes, un barri amb molta brossa verda

Qui més qui menys als barris de muntanya de Barcelona té un jardí, una terrassa amb plantes o un hort. Això fa que la retirada dels contenidors de brossa verda ara fa més de dos anys hagi afectat el sistema de recollida de residus considerablement, ja que ha saturat la resta de contenidors. “La gent omple els contenidors normals amb brossa verda i quan venen a tirar-hi l’altra brossa, no hi cap i es queda a fora”, explica Jordi Soley, veí de Vallvidrera, que afegeix que “llavors venen els senglars i els gats i ho rebenten tot, i queda tot tirat per les voreres”.

Un tancat de fusta per evitar que els senglars accedeixin als contenidors
La mesura s’instal·larà al voltant dels contenidors, en cinc punts dels barris de muntanya de Sarrià – Sant Gervasi

“A vegades tens quantitats importants perquè fas molta brossa quan talles branques o quan podes un arbre“, lamenta Anna Fresquet, veïna del mateix barri, que s’ha vist obligada a pagar una empresa privada perquè li retiri la brossa cada vegada que fa manteniment del jardí. “Ara mateix no tenim una solució a Barcelona, però sé que a Sant Cugat truques a l’Ajuntament, et porten unes bosses a casa, les omples i se les emporten. O això, o recuperar el contenidor que teníem al punt verd abans”.

A prop d’una solució

Segons ha pogut saber betevé, la solució a aquest problema arribarà aviat. Amb la nova contracta de neteja que es va posar en funcionament a Sarrià – Sant Gervasi el 13 de setembre, s’estan acabant de polir els detalls de com es farà una futura recollida porta a porta. Encara s’ha de decidir si es farà en saques o en contenidors, però el consistori espera poder donar més detalls al consell de barri del 9 de novembre.