La Guàrdia Urbana de Barcelona establirà itineraris segurs durant aquest estiu entre les zones d’oci nocturn i les parades de transport públic més properes per prevenir els casos d’agressions sexuals. Aquests itineraris, que segons el consistori no són nous, reforçaran principalment tres de les zones d’oci de la ciutat més concorregudes: la zona del litoral a Ciutat Vella fins a les parades del metro, la dels carrers de la Marina i Almogàvers, i la zona del voltant del carrer de Tuset.

Prioritat per a les patrulles policials

Les zones s’han establert a partir de les dades dels punts on s’han detectat els fets delictius més greus. Així, en els punts on s’estableixen aquests itineraris segurs hi ha la consigna que les patrulles policials de servei hi estiguin “molt pendents”. “El que fem és saturar aquestes zones per donar seguretat a les dones que van amb transport públic”, explica Pedro Velázquez, intendent major de la Guàrdia Urbana.

Els itineraris segurs no són una eina nova, però ara l’Ajuntament de Barcelona la vol potenciar. Tot i això, el mateix Velázquez reconeix que cal millorar l’estratègia comunicativa perquè són eines poc conegudes entre les dones. Entre les prioritats del patrullatge policial hi haurà fer parades en zones fosques que, per la localització, falta d’il·luminació o perquè són pocs transitades, poden ser més atractives pels possibles agressors.

Un 37 % més d’agents durant les nits

A banda dels itineraris segurs, el dispositiu d’estiu de la Guàrdia Urbana també preveu un increment d’un 12 % dels agents respecte al 2021. Aquest increment d’efectius, de fet, se centrarà de forma molt específica en el torn de nit, amb un 37 % més d’agents als carrers.

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, reconeix que aquest serà un estiu “vibrant i intens” després de dos anys de pandèmia, en què també tornaran “alguns dels aspectes menys desitjats de la normalitat”. “No encarem l’estiu com una fatalitat, com si fos l’onzena plaga d’Egipte”, assegura. En aquest sentit, Batlle aposta per “recuperar l’esperit dels anys olímpics” i que la ciutat sigui “respectuosa amb si mateixa”.