Els candidats a presidir la Generalitat afronten l’última setmana de la campanya electoral per les eleccions del 12 de maig. En la recta final, els partits tenen la mirada posada sobretot en els possibles pactes postelectorals, un debat que no para d’intensificar-se. Alguns presidenciables tenen línies vermelles establertes i —a les entrevistes electorals i als mítings— expliquen amb qui estan disposats a entendre’s, i amb qui no, després del 12-M.

El PSC es veu governant en solitari

El candidat del PSC, Salvador Illa, no descarta un govern socialista en solitari amb suports externs al capdavant de la Generalitat després del 12-M. En una roda de premsa a l’agència EFE, Illa ha dit que també veu possible un executiu de coalició amb ERC i els comuns. “És una fórmula possible“, ha afirmat. El líder del PSC ha posat en dubte que l’independentisme busqui revalidar la seva majoria al Parlament: “Si ja hi és ara, si volen revalidar la majoria, per què han convocat eleccions?“, s’ha preguntat Illa.

Comuns Sumar defensa un tripartit amb PSC i ERC

En un col·loqui organitzat per ‘El Periódico’, la cap de llista de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, ha defensat un tripartit d’esquerres amb el PSC i ERC com “l’única fórmula que suma”, però ha advertit que no avalaran que es faci el Hard Rock al Tarragonès que volen els socialistes. Albiach, en canvi, ha considerat “absolutament descartada” la possibilitat que es reprodueixi a la Generalitat el que va passar a l’Ajuntament de Barcelona, en què el socialista Jaume Collboni va ser investit alcalde amb el vot dels comuns i del PP. “Alejandro Fernández i jo no cabem en un mateix acord i això no passarà“, ha indicat. 

Junts promet un “reset” a l’administració 

El cap de llista de Junts, Carles Puigdemont, ha desgranat aquest dilluns les propostes de la seva formació per al bon govern que passen per una “reforma profunda” de l’administració per superar el que ha descrit com una “teranyina paralitzant de normes, reglaments absurds, sovint inútils i generalment inhibidors de l’activitat”. Es tracta, segons Puigdemont, de fer un “reset” i “passar d’una administració que crea problemes i obstacles” a una que “faciliti la vida de les empreses, autònoms i famílies” des de la “col·laboració”, perquè “a l’economia catalana no l’espanta el procés, l’espanten els papers”.

Carles Puigdemont també ha dit que el vot a la seva llista és “doblement útil”, ja que “reforça l’única opció independentista que pot guanyar” i, a més, és “l’únic que pot provocar un mal de panxa a Madrid”. Per això, Puigdemont ha fet una crida a la mobilització de l’independentisme per a convèncer els indecisos d’anar a les urnes encara que sigui amb “dubtes”.

ERC carrega contra Junts i PSC

El número u dels republicans, Pere Aragonès, ha dit que és una “falta de respecte” que els candidats de PSC i Junts, Salvador Illa i Carles Puigdemont, es reparteixin les cadiresja abans de la cita electoral. Durant una roda de premsa a l’agència EFE, Aragonès ha assegurat que el líder socialista està desorientat” perquè ja ha dit que vol governar en solitari, o amb un govern d’esquerres o fins i tot amb Junts. Així mateix, ha afirmat que Puigdemont té por” de confrontar propostes amb ell.

CUP: “Illa és un perill per al país”

Des de la CUP, la cap de llista de la formació, Laia Estrada, ha carregat amb duresa contra el candidat socialista. En una entrevista al programa ‘Els matins’, de TV3, Estrada ha negat qualsevol mena d’entesa entre la CUP i PSC passades les eleccions. “Un no rotund. Salvador Illa és un perill per al país i per al planeta”, ha dit Estrada. La líder anticapitalista ha acusat Illa de “negacionista climàtic” per defensar “exaltant” l’ampliació de l’aeroport i el quart cinturó. “El que necessita aquest país és omplir-lo de trens“, ha afegit Estrada.

Vox diu que el PSC és separatista

El candidat de Vox, Ignacio Garriga, en una entrevista a televisió espanyola, ha assegurat que els PSC és un partit separatista més. “En els últims anys, a Catalunya, ha donat suport a totes les lleis del senyor Aragonès, van ser els responsables que a Catalunya s’imposés la immersió lingüística, no han garantit la llibertat educativa a les escoles. Per tant, és un partit separatista més“, ha dit Garriga.

El PPC evita concretar si els seus vots serviran per fer Illa president

El PPC ha evitat concretar si els seus vots serviran per fer Salvador Illa president com va passar amb Jaume Collboni a l’Ajuntament, i evitar així un govern encapçalat per un partit independentista. Aquest dilluns al matí, ha estat preguntada fins a quatre vegades, la directora de campanya del PPC, Dolors Montserrat, i no ha volgut esclarir aquesta incògnita. Montserrat sí que ha matisat que els populars “no trairan els catalans” i que no es presenten per “vendre” els seus vots. “Deixem que els catalans decideixin quin govern volen“, ha dit.

A la tarda, el candidat popular, Alejandro Fernández, ha fet una crida a “vèncer la por”. Ho ha dit en un acte aquest dilluns des de la plaça d’Artós, a Sarrià, on ha estat acompanyat per la presidenta de la Comunitat de Madrid. Isabel Díaz Ayuso ha demanat el vot per “revertir el negoci corrupte que representa l’independentisme”.

Ciutadans: “No hauríem d’haver enviat Arrimadas a Madrid”

El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, confia encara en una “entrada inesperada” de la formació al Parlament el 12-M, malgrat el moment actual de debilitat i el que indiquen la majoria d’enquestes. En un col·loqui al Nueva Economía Fórum, Carrizosa ha explicat que el punt d’inflexió va ser la marxa d’Inés Arrimadas després de la victòria electoral del 2017: “No hauríem d’haver enviat Inés Arrimadas a Madrid“. Carrizosa ha detallat que llavors es va pensar que era el moment de “desembarcar” a Madrid per canviar el govern d’Espanya, però que es van equivocar. Carrizosa també ha lamentat l’auge de la ultradreta i en fa responsable l’independentisme.

RTVE haurà de compensar tots els partits per l’entrevista a Sánchez

La Junta Electoral Central (JEC) obligarà RTVE a compensar tots els partits que participen en les eleccions catalanes del 12-M per l’entrevista a Pedro Sánchez que l’ens públic va emetre dilluns passat en horari de màxima audiència. La conversa amb el líder del PSOE, que es va produir hores després que anunciés que no dimitia, va tenir lloc en plena campanya, fet que va motivar que PP, Cs i ERC elevessin una queixa a l’ens electoral. La JEC ha dictat a favor dels tres partits, han confirmat fonts coneixedores, i demà es farà oficial el contingut de la decisió, que podria incloure la compensació a la resta de formacions amb espais informatius equivalents a l’entrevista.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?