Des de Dijous Sant fins a Dilluns de Pasqua, la Guàrdia Urbana ha desallotjat de l’espai públic 9.959 persones i ha interposat 2.497 denúncies, sobretot per no fer ús de mascareta, no respectar les distàncies ni les restriccions de mobilitat. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha condemnat les festes il·legals a l’espai públic sense respectar les mesures covid-19 que hi ha hagut aquest cap de setmana. “No són admissibles algunes de les imatges que hem vist, les hem de condemnar perquè posen en risc la salut de la població”.

Durant aquest dies, els incompliments s’han repetit a la Zona Franca, al passeig de Lluís Companys, als carrers del Born, al Parc de les Tres Xemeneies o a les platges. Collboni ha reconegut que són “escenes que no volem tornar a veure”. Per això, ha demanat a la ciutadania seguir les instruccions de les autoritats sanitàries. 

En aquest sentit, ha fet una crida a la “màxima responsabilitat de tothom”, en especial de la gent jove, a qui ha demanat “pensar en la gent gran”.

Avís al Procicat sobre les restriccions

Tenint en compte que el Procicat s’ha donat de marge uns dies per valorar si canvia les restriccions després de l’alta mobilitat que hi ha hagut per Setmana Santa, el primer tinent d’alcalde ha volgut enviar un missatge. Jaume Collboni ha demanat que, si es fa marxa enrere en algunes mesures, que no es tanqui Barcelona en un confinament municipal i/o comarcal de nou, i que es tingui en compte “la realitat metropolitana”.

“No es poden posar fronteres al mar”, ha dit Collboni, que ha instat els responsables del Procicat a posar “uns límits raonables i realistes” si es vol limitar de nou la mobilitat. 

Indignació veïnal a la Barceloneta i el Poble-Sec

Més enllà de les denúncies i les actuacions policials contra les persones que s’aglomeren en temps toc de queda trobem el veïnat testimoni d’aquestes trobades. Dos dels focus de botellades dels darrers dies han estat la Barceloneta i el parc de les Tres Xemeneies, al Poble-Sec. Al veïnat dels dos barris els uneix la indignació i el sentiment d’impotència. “A les Tres Xemeneies denunciem actes íncivics tot el dia, però a partir de les 20 h és un centre de botellada, on sembla que esperen la presència de la Guàrdia Urbana com a part de la festa, i aleshores surten corrents”, es queixa Anselmo, veí del parc.

A la Barceloneta, l’associació de veïns també demanen mesures contra les aglomeracions de persones bevent al carrer i a les platges. “Estem molt enfadats perquè comprenem que bars i restaurants estan tancats, i el jovent necessita una zona d’esbarjo, però aquestes festes no es poden repetir, és una falta de respecte per a tothom que estem intentant respectar les normes. No són ni tres, ni quatre, són 50 persones ballant i bevent”, afirma Carme Piera, presidenta de l’AV Barceloneta. I un tema que els preocupa especialment és que, amb els bars i restaurants tancats, tampoc hi ha serveis públics i, per tant, els carrers s’omplen de flaires. “No dic que la Guàrdia Urbana no faci res, però imagino que necessitarien més efectius o controlar més l’accés a les platges, perquè és molt gran i quan van per una bnda, escapen per l’altra”, lamenta Piera.