pla Salut sobrepes

Un estudi d’investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), publicat per la ‘Revista Espanyola de Cardiologia’, estima que el 2016 hi havia a l’estat uns 24 milions de persones de més de 16 anys amb excés de pes, un 70 % dels homes i el 50 % de les dones. Segons el mateix informe la xifra podrà superar els 27 milions de persones l’any 2030 i afectarà el 80 % dels homes i el 55 % de les dones majors de 16 anys.

A partir de l’anàlisi de mig centenar d’articles d’investigació que recullen dades de més de 300.000 persones, els investigadors de l’IMIM han pogut fer el seguiment de la prevalença del sobrepès i l’obesitat entre els anys 1987 i 2014 i s’han fet estimacions per als anys 2016 i 2030.  Segons l’estudi el 2016 hi havia a Espanya uns 24 milions de casos d’excés de pes, tres milions més que una dècada abans.

L’excés de pes es mesura a partir de l’índex de massa corporal, que és el pes en quilos dividit pel quadrat de la talla en metres. Entre un índex 25 i 30 es considera sobrepès i, a partir de 30, obesitat.

Sobrecostos per al sistema de salut

L’estudi ha permès també fer una estimació del cost extra que suposa per al sistema de salut l’atenció a les persones amb excés de pes. L’investigador Álvaro Hernáez, actualment membre de la unitat de recerca en risc cardiovascular, nutrició i envelliment de l’IDIBAPS, explica que les persones amb excés de pes “tenen més possibilitats d’incrementar la despesa sanitària a causa de les comorbiditats que pateixen, com ara malalties cardiovasculars, diabetis o càncer”. El 2016 el sobrecost directe respecte a 10 anys enrere va incrementar-se 524 milions d’euros i va arribar als 1.950 milions. Si es manté l’increment de casos el 2030 els sobrecostos superaran els 3.000 milions d’euros.

Un 12 % més de possibilitats de tenir càncer

Un estudi anterior del mateix grup de l’IMIM destacava, de fet, que l’obesitat i el sobrepès multipliquen les possibilitats de desenvolupar un càncer o una malaltia cardiovascular. En el cas de les dones amb obesitat les possibilitats de tenir un càncer es multipliquen per 12 i les de tenir una malaltia cardiovascular, per 5. Patrons d’alimentació menys saludables, més consum de productes industrials i reducció de la ingesta de fruita, verdura i llegums, així com un increment del sedentarisme són alguns dels motius que els investigadors apunten per explicar la tendència creixent del sobrepès.

Els investigadors creuen que caldria intervenir amb diverses accions com ara incrementar els impostos dels aliments menys saludables i protegir els que componen les dietes saludables. També recomanen polítiques educatives com ara l’exercici regular a les escoles.