La majoria dels grups de l’Ajuntament han fet front comú contra els talls de llum a famílies vulnerables per part d’Endesa. Barcelona en Comú, Esquerra, el PSC, Junts per Catalunya i el PP s’han sumat a una declaració institucional per exigir a la companyia elèctrica que compleixi la llei de pobresa energètica (24/2015) i perdoni el deute a les famílies. Endesa va enviar una carta a centenars d’ajuntaments catalans en què amenaçava de tallar el subministrament a ciutadans amb deutes acumulats si no es feien càrrec de la meitat d’aquest deute. “El to amenaçant de la carta és inacceptable”, ha denunciat l’alcaldessa, Ada Colau.

Els grups signants de la declaració institucional han sortit públicament a defensar l’escrit. Colau ha advertit de possibles sancions a Endesa si acaba executant talls de llum. “És lògic que una quantitat que representa un percentatge ínfim dels seus beneficis assumeixi el deute de les famílies vulnerables”, ha opinat. El seu soci del govern, el PSC, s’ha pronunciat en la mateixa línia. “Aquesta companyia, per molt gran i poderosa que sigui, ha de complir la llei“, ha dit el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni.

Ernest Maragall (ERC) ha mostrat el seu suport davant del “pols econòmic” d’Endesa i critica la seva “insolidaritat”. Elsa Artadi (JxC) considera “absolutament intolerable” que l’empresa faci “xantatge” als ciutadans i les institucions i demana que compleixi els drets fonamentals. Per la seva banda, el PP s’ha sumat a la declaració institucional perquè “tota llei s’ha de complir”. Josep Bou ha afirmat que Endesa ha de demostrar que “té cor” davant de famílies vulnerables.

María Campuzano, portaveu de l’Aliança per la Pobresa Energètica, ha explicat que era necessària una “resposta de ciutat” després de l’última carta difosa per l’empresa. “Demà, segons les seves amenaces, podria començar a tallar el subministrament a milers de famílies vulnerables”, ha lamentat. Per això, demana a ajuntaments i també a la Generalitat que sancionin els talls de llum que es facin d’ara endavant.

Què demana la declaració institucional?

La declaració institucional signada per BComú, ERC, PSC, JxC i PP:

  • Insta el govern de la Generalitat a “prendre el lideratge polític en la defensa dels drets energètica”, especialment de les famílies més vulnerables.
  • Demana a l’executiu català fer complir la Llei 24/2015, aprovada per unanimitat al Parlament.
  • Demana a Endesa i les empreses subministradores perdonar el deute acumulat des del 2015.
  • Insta les administracions a sancionar “de manera contundent” les subministradores elèctriques si fan talls no permesos per la llei 24/2015.

En l’anterior mandat, l’Ajuntament ja va imposar sancions Endesa per tallar el llum sense avisar a famílies vulnerables. Un dels casos va arribar a judici i el tribunal va multar l’empresa amb 10.000 euros per incomplir la llei de pobresa energètica.

Ciutadans i Barcelona pel Canvi no han signat la declaració institucional. Marilén Barceló (Cs) demana “dialogar” i no “culpar els altres”. El grup de Manuel Valls considera que hi ha punts del text que són contraris a la llei.