Els exalcaldes Joan Clos i Xavier Trias aposten per repensar els usos que té actualment la muntanya de Montjuïc. “Què cal fer-hi? Buidar-lo. Hem de fer un ‘Marie Kondo’ de Montjuïc i generar més espai públic”, ha dit Clos, fent referència a la consultora d’organització japonesa. “Ningú sap què fer amb l’Estadi Olímpic”, ha afegit Trias. En el programa número 500 del ‘bàsics’tots dos han debatut la situació actual en què es troba Barcelona.

Clos ha estat el més defensor d’un canvi d’usos d’aquesta zona de Barcelona, que ha definit com un parc “molt interessant” des del punt de vista urbà. Ha lamentat que la muntanya de Montjuïc s’ha convertit en un “racó dels endreços” on es fan edificis o activitats que no tenen espai a cap altra zona de la ciutat. “Cal protegir-lo més perquè si no hi ha tendència a ocupar-lo infinitament”, ha avisat.

L’exalcalde socialista també ha apostat per fer arribar al metro a Montjuïc amb la construcció d’una estació de metro. “Això vol dir massificació”, ha replicat Trias. L’exalcalde de CiU ha apostat per crear un nou accés a la muntanya: la construcció d’un ascensor que permeti a barcelonins i turistes accedir-hi des del Morrot. “Seria una gran atracció que pujaria a dalt del castell”, ha defensat Trias.

Sobre seguretat: “Quan abaixes la guàrdia, tens un problema”

Els dos exalcaldes han debatut la seguretat a la ciutat. Trias defensa que Barcelona no és una ciutat insegura, tal com ja va fer l’alcaldessa, Ada Colau, però ha apuntat que la delinqüència ha augmentat a la ciutat. Creu que el govern municipal no ha actuat correctament amb la Guàrdia Urbana. “Durant molts anys hi ha hagut un comandament clar de la Guàrdia Urbana. Quan tu abaixes la guàrdia major, tens un problema“, ha advertit.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Joan Clos. “En una ciutat com aquesta no es pot perdre el control de la seguretat“, ha dit. L’exalcalde del PSC hi ha afegit: “Si penses que la policia és dolenta perquè és policia és gravíssim”.

Menys cultura política d’entesa i acord

Xavier Trias i Joan Clos han coincidit a dir que en els últims anys la política municipal ha perdut cultura d’entesa i acord. “La política ha adquirit més confrontació, s’ha tornat més agressiva”, ha narrat Clos, que justifica així que les formacions polítiques tinguin més dificultats per arribar a acords. “Sembla que si arribes a un acord siguis un traïdor”. Creu que aquesta situació és “infantilista”.

Sobre aquesta qüestió, Trias ha parlat de la relació que el govern d’Ada Colau ha mantingut els últims anys amb la resta de regidors. “El seu equip té una manera d’actuar molt antipàtica envers els altres grups municipals, de menysteniment”, ha criticat. Això, diu, crea una situació complicada per als regidors. Durant la seva etapa com a regidor prèviament a l’alcaldia i també com a alcalde, Xavier Trias assegura que hi havia un clima d’entesa que ara s’ha perdut.