El govern municipal creu que la llei 24/2015 (de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica) continua plenament vigent i és en aquest marc que ha notificat les propostes de resolució a Endesa. En total són cinc sancions (tres que ja han estat notificades i dues que es notificaran en els propers dies) per no haver demanat l’informe d’exclusió residencial als Serveis Socials, abans de tallar el subministrament a les llars afectades. Alguns casos, segons la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, es van produir l’any 2016 i d’altres, a principis del 2017. L’Ajuntament assegura que a les llars afectades, hi viuen persones vulnerables i que els casos es van detectar a través d’un dels 10 punts d’assessorament energètic (PAE), que el consistori va posar en marxa el gener de l’any passat. Tot i això, la companyia, va procedir a restablir el servei elèctric un cop es va notificar.

De la seva banda, l’empresa ha negat haver rebut un expedient sancionador i ha assegurat que mai tallen el subministrament a una llar amb persones en risc de pobresa. El que sí que han admès és una notificació de proposta de resolució. El consistori assegura que té una vintena d’expedients més oberts contra les principals companyies subministradores de la ciutat.

Recurs contra el bo social de l’Estat

L’Ajuntament també ha presentat un recurs davant el Tribunal Suprem contra el reial decret de l’Estat que regula el bo social. Els serveis jurídics creuen que el reglament podria vulnerar la llei en la seva definició de les situacions d’exclusió social i que, a més, suposa una invasió competencial i vulnera la directiva europea que regula el mercat elèctric. La tinenta d’alcalde Laia Ortiz afirma que no respon a les necessitats i a la urgència d’actuar contra la pobresa energètica i que, a més, s’ha fet d’esquenes a la sobirania nacional de Catalunya. Ja fa unes setmanes, l’Ajuntament va alertar que el bo social podria deixar sense protecció de talls de subministrament el 60 % dels atesos.