pobresa energètica

Quan l’elecció és menjar o escalfar-se

A Barcelona, 170 mil persones no poden mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada o tenen endarreriments de rebuts d’aigua, gas o electricitat. Sant Andreu, Ciutat Vella i Nou Barris són els districtes que més pateixen una pobresa energètica que ofega amb més força les famílies monoparentals i la gent gran. La Montserrat viu sola al seu pis de Ciutat Meridiana, des que fa poc més d’un any va morir el seu fill petit. Amb uns ingressos de 600 euros al mes no pot fer front a les despeses i es prepara per passar l’hivern sota mínims.

“M’aixeco a la nit i no encenc el llum, la rentadora la poso de dia i d’escalfor encara no he posat res, em dutxo sense res. M’han enviat en dues setmanes, dues factures de 100 € i no les puc pagar. Som a dia 19 de mes i tinc 20 € a la butxaca”

El rebut de la llum s’ha encarit per sobre del 80 % en els últims 15 anys i el gas serà aquest hivern un 15 % més car que l’any passat. El preu de l’energia, la qualitat dels habitatges i les rendes baixes són les causes principals de la pobresa energètica. Amb un informe dels Serveis Socials que acrediti la situació de vulnerabilitat de la família es pot exercir els drets energètics i així  les subministradores no poden efectuar talls de llum, gas o aigua.la dada

A Ciutat Vella, el 21,1 % de la població està en situació de pobresa energètica. A les Corts, aquesta xifra baixa fins a un 2,9 %

Consulta més dades sobre desigualtats a Barcelona

El nou bo social

El Govern espanyol ha aprovat un decret llei que amplia els requisits per demanar el bo social, en el qual inclou les famílies monoparentals i la prohibició de tallar el subministrament a les llars que tinguin aquesta ajuda o en la que visquin menors de 16 anys o persones amb un 33 % de discapacitat. Unes mesures que en la majoria dels casos suposen una rebaixa en la factura d’un 25 o 40 %, depenent de la situació de les famílies.

Posar llum als tràmits interminables

Els punts d’assessorament energètic són un servei de l’Ajuntament de Barcelona per oferir informació i atenció necessàries als usuaris  sobre els seus drets energètics. Energia Justa és una de les entitats promoguda per ABD i Ecoserveis que assessoren en les factures i acompanyen les persones grans a tramitar el bo social. Reclamen que s’informi millor de quines són les tarifes i potències més adequades per contractar.


Termòmetre salut/riscos

És bàsic per a la salut mantenir una temperatura corporal constant, ja que es produeixen canvis en l’augment de la pressió arterial i la reducció del sistema immunitari. Per això, l’OMS estableix quina és la temperatura saludable en la llar.

Si la llar no té la temperatura adequada, la gent gran i les persones amb patologies cròniques incrementen el risc de patir infarts, ictus o embòlies pulmonars. Per cada grau de descens de temperatura a l’hivern, la mortalitat cardiovascular augmenta de mitjana un 2,2 % als països mediterranis.