El líder del PP a l’Ajuntament, Josep Bou, ha tornat la imatge del rei al Saló Carles Pi i Sunyer de l’Ajuntament de Barcelona. Bou ha mostrat un quadre amb la imatge de Felip VI, “el rei dels catalans”, durant el debat d’una proposta dels populars perquè el ple torni a tenir una imatge del monarca. El juliol del 2015, el primer govern d’Ada Colau va retirar el bust de Joan Carles I de la sala de plens al·legant que ja no era cap d’Estat.

El 2018, una sentència del jutjat número 3 de Barcelona va obligar l’Ajuntament a col·locar un retrat del rei Felip VI en un lloc “preferent i d’honor” a la sala després d’un recurs de la Delegació del Govern espanyol. L’Ajuntament, però, va presentar un recurs contra la sentència. En el mandat anterior es va modificar el reglament municipal i es va acordar que és el Ple qui ha de decidir els símbols de la sala.

BComú i PSC, dividits pel rei

De fet, l’existència de la sentència ha fet que els partits del govern municipal (BComú i PSC) hagin votat diferent. Laia Bonet (PSC) i la resta de regidors socialistes han votat “sí” a penjar el retrat del rei perquè “mentre no hi hagi una sentència ferma, tenim una sentència que obligar a respectar el que hi ha fins ara”, mentre que els regidors de BComú hi han votat “no”. Jordi Martí (BComú) ha argumentat que “ha de prevaldre el reglament municipal fins que no hi hagi la sentència ferma perquè és el sentir majoritari” del Ple.

La proposta del PP no ha prosperat perquè hi ha hagut més regidors que hi han votat en contra que a favor, en una votació nominal (és a dir, que cada edil ha votat individualment). Hi han votat “sí” els regidors del PSC, Cs, PP i la regidora de BCN Canvi (14 regidors) i hi han votat “no” els regidors de BComú, ERC i JxC (22 regidors). Un grup de persones del públic present al plenari han cridat “Visca el rei dels catalans!” al final de la intervenció de Josep Bou.