L’Ajuntament de Barcelona està provant una tècnica capdavantera per construir habitatges amb menys temps a través de l’encaix de mòduls prefabricats. Actualment s’està aixecant al barri del Maresme (Sant Martí), al carrer del Marroc, un bloc de vuit plantes i 45 pisos de protecció oficial fets amb aquestes estructures, que ja incorporen la cuina, el lavabo i tota la distribució interior. Això permet escurçar terminis i reduir les emissions i els residus generats.

El bloc s’aixecarà només en quatre setmanes i les obres, en total, s’hauran allargat poc més d’un any, menys de la meitat d’una obra convencional. Per fer-lo possible han calgut 104 mòduls, dos per cada habitatge, que una grua ubica dins l’estructura i s’encaixa gràcies a diverses peces. Cada dia s’han anat pujant sis mòduls ja equipats. Un cop s’acabi el muntatge, només faltarà acabar la instal·lació dels subministraments, el terra i els acabaments finals de façana i coberta.

Aquesta tècnica permet reduir emissions i residus

En una visita d’obra aquest dilluns, el comissionat d’Habitatge, Joan Ramon Riera, ha destacat que tots els treballs a fàbrica s’han fet en un entorn segur i a nivell de terra, de manera que s’evita treballar en altura i amb més capacitat de reduir riscos laborals. Des de l’Ajuntament destaquen també que aquest mètode industrial permet reduir un 40 % de CO2 i un 75 % menys de residus, en conjunt de tota la producció industrialitzada de l’Ajuntament.

La promoció del carrer del Marroc és un projecte dissenyat pels equips de Vivas Arquitectos i Exe Arquitectura i l’obra va a càrrec de la UTE que formen Constructora del Cardoner i Constructora d’Aro. La inversió és d’aproximadament 5,25 milions d’euros.

En marxa 328 habitatges de producció industrial

Es tracta d’una tècnica iniciada durant l’últim govern d’Ada Colau i que l’actual equip del PSC vol continuar explorant. L’Ajuntament de Barcelona té actualment set promocions en marxa que s’estan fent amb processos i mètodes industrialitzats, un total de 328 habitatges. La del carrer del Marroc forma part d’un concurs de projecte i obra que incloïa tres solars més també al districte de Sant Martí.

A aquestes promocions cal sumar-hi dues més a les casernes de Sant Andreu, una ja en obres de 56 habitatges al carrer de Fernando Pessoa, i una altra en treballs previs al carrer de Víctor Colomer, que tindrà 70 habitatges més. La darrera és un dels blocs que s’està alçant a la plaça de les Glòries, amb 51 habitatges.