La llei d’amnistia, una de les condicions que ERC i Junts posen al PSOE per investir Pedro Sánchez, marcarà el primer ple ordinari a l’Ajuntament de Barcelona aquest divendres. Els grups de Trias per Barcelona i ERC presentaran una proposta conjunta perquè el consistori doni suport a la tramitació d’una llei d’amnistia, un text que buscarà que el PSC i l’alcalde, Jaume Collboni, prengui part en el debat en plenes negociacions per la investidura.

Els líders dels dos grups, Xavier Trias i Ernest Maragall, han comparegut plegats a l’Ajuntament per presentar la proposta. “Amnistia no és perdó, és reparació d’una situació que no s’havia d’haver produït mai”, ha afirmat Trias. Al seu torn, Maragall ha defensat que Barcelona es pronunciï sobre aquesta llei: “S’ha acabat l’hora de la inhibició de l’Ajuntament; ha de prendre la paraula en aquesta matèria”.

Pressió als socialistes

Tant Trias com Maragall s’han mostrat convençuts que la proposta conjunta sobre la llei d’amnistia s’aprovarà. Per aconseguir-ho, necessiten almenys el suport de BComú, i esperen que el PSC no s’hi oposi. “Veuria malament que hi votessin en contra”, ha advertit Trias, mentre que Maragall ha dit que no entendria que el PSC votés en contra d’aquesta proposta. Els dos grups han mantingut contactes amb els comuns i el PSC.

En un comunicat, el portaveu de BComú, Jordi Martí Grau, ha anunciat el vot favorable a la proposta de TriasxBCN i ERC per posar en valor “la via Asens”. “Els comuns sempre ens hem posicionat partidaris de desjudicialitzar la vida política”, ha apuntat Martí Grau, que ha demanat discreció en les negociacions per a la investidura “per no posar pals a les rodes”.

Proposta del PSC pel diàleg

Per la seva banda, els socialistes portaran al ple una altra proposta per donar suport a “l’acció política basada en el diàleg que el Govern espanyol ha impulsat en la darrera legislatura”. El text també remarca que “els poders públics s’han de sotmetre sempre a l’Estat de dret i respectar en qualsevol cas el marc constitucional”. A més, també rebutja “l’estratègia de confrontació i divisió del PP”.

Proposta del PP contra l’amnistia

Maragall considera que la proposta del PSC és “un text refugi per fer apel·lació al diàleg i poca cosa més” i que expressa el rebuig a la proposició que presenta el PP. Els populars defensaran al plenari un text per “rebutjar qualsevol tipus d’amnistia o indult generalitzat per a qualsevol grup de ciutadans, qualsevol que sigui el seu delicte”. Un text que també posa pressió al PSC en plenes negociacions per a la investidura.