L’alcaldessa, Ada Colau, ha carregat contra el govern de la Generalitat per haver aprovat el decret llei 5/2019, de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge. Tot i que aquest és l’objectiu que vol perseguir el govern de Quim Torra, Colau assegura que el decret llei fa tot el contrari i deixa tocada l’obligació del 30 % per a habitatge protegit en les noves construccions.

Segons el govern municipal, el decret llei suposarà un encariment dels pisos de protecció oficial (HPO) perquè una de les novetats que preveu és calcular el preu dels pisos d’HPO segons la zona on estiguin. Per això, Colau assegura que “aquest decret obre portes a les ‘banlieues'” —els barris perifèrics—, on hi haurà els pisos més assequibles i, per tant, les famílies amb menys recursos, al parer de l’executiu municipal.

La Generalitat pagarà el sobrecost

L’alcaldessa, que ha advertit que el decret “suposa un canvi devastador per al model d’habitatge de Catalunya”, ha rebut la rèplica del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. El màxim responsable en matèries d’habitatge de la Generalitat ha defensat que el decret permetrà “impulsar la promoció pública i privada” i ha dit que l’encariment dels HPO respon a una actualització del preu màxim dels habitatges protegits (feia 12 anys que estava congelat).

El conseller ha assegurat que aquest increment del preu no repercutirà en les famílies ja que “la Generalitat es compromet a assumir la diferència” del sobrecost. A més, Calvet ha reblat a l’alcaldessa que el decret contempla que l’HPO resultant de la reserva del 30 % tindrà de forma indefinida la qualificació d’habitatge protegit.  Per això ha reclamat a Colau que “abandoni la queixa permanent i que faci d’alcaldessa” i li ha retret que “el que s’ha de fer és llegir-se bé el decret”.

Colau podrà esmenar el decret

Tot i la petició de l’alcaldessa de retirar el decret llei, el govern de Quim Torra ha assegurat que el tirarà endavant. Ara bé, ha acceptat obrir-lo a debat perquè convertirà el decret llei en un projecte de llei; aquí el govern municipal podrà introduir-hi les esmenes que consideri oportunes. Abans d’això, però, el Parlament haurà de convalidar el decret llei aquest mes d’abril.