Primera victòria del govern d’Ada Colau i Jaume Collboni. Comuns i PSC han aconseguit aprovar el cartipàs municipal amb l’oposició dividida. Els mateixos grups que fa una setmana van signar un acord de mínims, aquest dimarts han votat diferent. ERC, el PP i Barcelona pel Canvi han donat suport a l’organització interna de l’Ajuntament (comissions de plenari), mentre que Junts per Catalunya hi ha votat en contra i Cs s’ha abstingut.

Govern i oposició s’han reunit abans del ple per buscar un acord d’última hora, però de la reunió no n’ha sortit una entesa unànime. En les presidències de comissions, punt principal de discòrdia, el govern s’ha avingut a cedir-ne dues a l’oposició. ERC presidirà les comissions d’Economia (Jordi Castellana) i d’Urbanisme (Maria Buhigas). La comissió de Presidència i Seguretat la presidirà el tinent d’alcalde Albert Batlle, i la de Drets Socials, la també tinenta Laura Pérez.

comissions plenari

Pel que fa a les presidències dels districtes, en aquest cas seran totes per a l’oposició. Esquerra, que va guanyar les eleccions municipals el 26 de maig, en presidirà cinc: Ciutat Vella, Eixample, Horta-Guinardó, Sant Andreu i Nou Barris. Junts per Catalunya en tindrà tres (Sarrià – Sant Gervasi, Gràcia i Sants-Montjuïc) i Ciutadans, dos (Sant Martí i les Corts). No està tancat que Barcelona pel Canvi pugui quedar-se amb les Corts.

També s’han aproximat posicions en el repartiment d’assessors, amb més personal eventual per a l’oposició del que planejava inicialment el govern. En concret, l’executiu ha estat més generós amb els grups més petits. La votació ha estat per unanimitat en la composició dels consells d’administració de les empreses municipals, els sous dels regidors i el nomenament dels representants al ple de l’Àrea Metropolitana.

ple Ajuntament 16 juliol

El pacte de govern, a debat

En el ple també s’ha donat compte de l’estructura del nou govern de BComú i PSC, que des d’aquest dimarts ja és una realitat. L’alcaldessa l’ha presentat com “un govern fort, estable i dialogant”, però no ha evitat les crítiques de l’oposició. “L’acord és la suma d’una resignació i autolimitació sense concreció ni compromisos, un pacte de mínims”, ha reblat Ernest Maragall (ERC).

Elsa Artadi (JxC) -que ha pres la paraula en absència de Joaquim Forn- ha criticat “l’actitud hostil” del govern amb JxC pel cartipàs i ha recordat el suport de Valls a la investidura de Colau. “Segones parts mai no van ser bones”, ha sentenciat Luz Guilarte (Cs) que ha definit el govern com a “dèbil i inestable”. Des del PP, Josep Bou ha demanat a Colau que no desacrediti el nou tinent d’alcalde de Seguretat i “deixi fer” a la Guàrdia Urbana.

Colau anuncia una ronda de contactes

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha demanat als grups que facin “el mateix esforç” que han fet els dos socis de govern per entendre’s. “Pactar és de valents, és el que la gent ens ha demanat”, ha afegit. Manuel Valls (BCN Canvi) s’ha ofert per impulsar “les polítiques que la ciutat necessita” amb “una altra forma de fer política”. Colau ha allargat la mà a “qui tingui ganes de resoldre els problemes de la ciutat”.

L’alcaldessa ha tancat el ple anunciant que obrirà una ronda de contactes amb tots els caps de grup i que començarà per Ernest Maragall. “Serà una pràctica habitual del govern i de mi mateixa com a alcaldessa”, ha afirmat.