ple Ajuntament

L’Ajuntament de Barcelona obre el mandat aquest dimarts amb el ple de cartipàs. La sessió, en directe a betevé a partir de quarts de deu, arriba sense acord entre el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni i l’oposició. Les presidències de les comissions de plenari, les dels plens de districte i el repartiment d’assessors són les discrepàncies que mantenen la incertesa en el primer ple del mandat. Les dues parts s’han reunit abans del ple per cercar un acord.

Els acords i els desacords

El ple de cartipàs consta de dues parts. En la primera, s’explica l’estructura del nou govern municipal fruit del pacte entre BComú i el PSC. És a dir, com queden repartides les àrees entre els regidors de govern, els regidors de districte o els nous gerents municipals. Aquest punt no es vota. Sí que hi ha votació en els punts en què encara hi ha desacords:

  • Comissions de plenari. ❌ DESACORD. S’han d’aprovar per majoria absoluta (21 regidors) els noms i qui les presidirà. El govern en reclama les presidències i l’oposició, també. Si no hi ha acord, es mantenen les comissions del mandat anterior i es posposa triar-ne les presidències.
  • Empreses municipals. ✅ ACORD. El Ple ha d’aprovar qui forma part dels consells d’administració de les empreses municipals. En el cas de B:SM, la més important, es reprodueix la mateixa proporció de forces que hi ha en el Ple, de manera que l’oposició hi té majoria absoluta.
  • Representants a l’Àrea Metropolitana. ✅ ACORD. Els grups comuniquen els regidors que formaran part del Ple de l’Àrea Metropolitana, que es constitueix a finals de mes.
  • Sous dels regidors. ✅ ACORD. Els salaris dels regidors es mantenen congelats, igual que en el mandat anterior.

A banda, hi ha altres qüestions que no es voten en aquest ple, però que normalment formen part de la negociació del cartipàs. I són els punts en què hi ha més discrepància:

  • Assessors dels grups. ❌ DESACORD. Hi ha 124 càrrecs de confiança per repartir. La proposta de comuns i socialistes —se’n volen quedar la majoria— no satisfà l’oposició, que reclama un mínim d’assessors per al funcionament diari.
  • Presidències dels plens de districte. ❌ DESACORD. El govern municipal s’avé a cedir a l’oposició les presidències d’aquests plenaris, un càrrec representatiu al marge dels regidors de districte. Els grups estan negociant per repartir-se les 10 presidències.

Un ple sense Joaquim Forn

En el ple de cartipàs hi ha una absència per decisió judicial. El Tribunal Suprem ha rebutjat concedir el permís al president del Grup Municipal de Junts per Catalunya, Joaquim Forn, que està en presó preventiva pendent de sentència pel judici del procés. El mateix Forn ha valorat en un tuit la decisió del Suprem.

La primera sessió a la Sala del Plenari

La d’aquest dimarts és la primera vegada que els 41 regidors seuen a la Sala del Plenari Carles Pi i Sunyer de l’Ajuntament de Barcelona. L’alcaldessa n’ocuparà la presidència, flanquejada per les tinentes d’alcalde Janet Sanz i Laia Bonet. ERC ocupa la bancada de l’esquerra, amb el PP, Cs i BCN Canvi. Els regidors del PSC, BComú i JxC seuen a la bancada de la dreta.