Sala Plenari Ajuntament

El ple de cartipàs, el 16 de juliol, serà la primera vegada que es veurà els 41 regidors del nou mandat a la Sala del Plenari Carles Pi i Sunyer de l’Ajuntament de Barcelona. Els grups municipals han rebut una proposta per ubicar-los a les dues bancades de la sala, que trenca la tradicional distribució basada en partits d’esquerres i dretes.

presidència ple Ada Colau

L’alcaldessa, Ada Colau, ocuparà la presidència. Al costat tindrà dues tinentes d’alcalde. A l’esquerra hi haurà Janet Sanz, segona tinenta d’alcalde i responsable d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i, a la dreta, la socialista Laia Bonet, tercera tinenta d’alcalde. Una presidència femenina en la qual no hi serà el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que seurà a la bancada amb la resta de regidors del PSC.

La distribució a les dues bancades s’ha fet de manera que tots els presidents de grup tenen un lloc a primera fila. A la bancada de l’esquerra hi haurà els 10 regidors d’ERC, capitanejats per Ernest Maragall. El primer grup de l’oposició ha triat els seients que tradicionalment ocupaven els regidors socialistes i que en el mandat anterior s’havien repartit BComú i el PSC.

Al costat d’ERC, a primera fila, hi haurà Josep Bou (PP), Manuel Valls (BCN Canvi) i Luz Guilarte (Cs). Els altres regidors d’aquests tres grups es distribueixen en les files del darrere. Ciutadans s’ha mostrat en contra d’aquesta proposta perquè consideren que els pertoca tenir dues cadires a primera fila i no només una. Aquest dilluns encara no hi havia una decisió definitiva sobre la seva ubicació.

El fet que ERC hagi triat la bancada de l’esquerra, ha mogut els dos socis de govern (BComú i PSC) a la bancada de la dreta, que tradicionalment ocupaven CiU i PP. Els socialistes s’han quedat els seients de més a la punta, de manera que si Collboni no seu a la presidència, podrà ocupar l’escó de Xavier Trias i el dels històrics líders de CiU.

Els regidors de BComú ocuparan els seients del centre (tots excepte Colau i els que seguin a la presidència) i, a l’altre extrem de la bancada hi haurà el grup de Junts per Catalunya. La formació preveu situar Joaquim Forn, que ha demanat poder assistir al ple de cartipàs, i Elsa Artadi a primera fila. Si Forn rep l’autorització del Suprem, ocuparà l’escó que tants anys va ser per al popular Alberto Fernández Díaz.