El Govern espanyol, en aplicació del que preveu l’estat d’alarma decretat pel coronavirus, ha ordenat que tots els tests disponibles de covid-19 es posin a disposició de la sanitat pública. En el Butlletí Oficial de l’Estat publicat aquest dimarts s’estableix que “les comunitats autònomes tindran a la seva disposició els centres, serveis i establiments sanitaris de diagnòstic clínic de titularitat privada”.

Pel director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, l’objectiu fonamental és garantir que els tests siguin per a tothom i que  els resultats que se n’obtinguin esdevinguin útils per a les autoritats competents, en aquest cas les comunitats autònomes. Fins ara, els centres privats feien proves PCR pagant, però a grups molt petits i els resultats no es compartien amb l’Administració. Simón ha reiterat que “es vol controlar tot l’ús que se’n fa perquè sigui tan  eficient com sigui possible per a tota la ciutadania”.

Per fer-se el test caldrà que ho prescrigui un metge

El BOE també decreta que només es podran fer la prova aquells pacients a qui ho hagi prescrit un metge. És a dir, que es posa fi a la possibilitat d’acudir a un centre privat per fer-se el test pagant-lo.

Fa uns dies, el Departament de Salut va admetre que tenia constància que es venien proves de covid-19 a centres privats i ja va demanar-los que posessin aquests tests a disposició del sistema sanitari públic.

Es regularà el preu de les proves

Un altre dels objectius de l’executiu espanyol és regular el preu de les proves diagnòstiques, per “evitar situacions abusives en l’accés a aquest servei”.

D’altra banda, s’obliga tots els centres privats a notificar al Departament de Salut corresponent tots els casos positius de coronavirus que hagin diagnosticat a través de les proves realitzades.