El Grup Municipal de Ciutadans vol que l’Hospital del Mar i el Vall d’Hebron quedin fora de la zona de baixes emissions (ZBE) per facilitar l’arribada de vehicles de fora de la ciutat que no tinguin etiqueta ambiental de la DGT. La ZBE comprèn tot el que queda dins les rondes i també la franja litoral (excepte la Zona Franca) i els barris de muntanya (excepte Vallvidrera). Cs planteja que quedi afectat només l’espai intrarondes.

Aquesta és una de les al·legacions que la formació taronja ha presentat a l’ordenança que regularà la zona de baixes emissions. El text es va aprovar inicialment en comissió i ha de rebre el vistiplau definitiu del plenari al desembre perquè entri en vigor l’1 de gener. El regidor Celestino Corbacho (Cs) ha defensat excloure els dos hospitals de la ZBE  perquè “estan en barris amb poca densitat de trànsit” i els vehicles que hi arriben “no afecten la contaminació”.

Ciutadans zona baixes emissions

Canvis en l’horari de la ZBE

A les al·legacions, Ciutadans també ha plantejat canviar l’horari d’aplicació de la zona de baixes emissions, que serà de dilluns a divendres laborables de 7 a 20 h. La formació taronja demana que els divendres i vigílies de festiu la restricció acabi a les 16 h per “facilitar les sortides del cap de setmana”. També han proposat que en episodis d’alta contaminació, la Generalitat faciliti el transport públic gratuït.

La formació taronja també ha proposat crear un servei d’atenció ciutadana per als afectats per la ZBE per informar de l’ordenança i tramitar les autoritzacions per a vehicles sense etiqueta ambiental. A més, han demanat que la moratòria per a furgonetes de mercaderies sigui de dos anys i no d’un. Cs també reclama que l’increment de les multes per reincidents sigui del 20 i no del 30 %.