L’Ajuntament de Barcelona ha donat a conèixer la lletra petita de l’ordenança que regularà la Zona de Baixes Emissions (ZBE), que entrarà en vigor l’1 de gener del 2020. Es calcula que, d’entrada, afectarà uns 50.000 vehicles, que són els que actualment entren i circulen per la ciutat i no disposen de l’etiqueta ambiental de la DGT.

Els conductors d’aquells cotxes, motos, busos, furgonetes i camions més contaminants que entrin a la ZBE hauran de pagar multes que variaran segons el tipus de vehicle i la gravetat de la infracció. En aquest sentit, les sancions es mouran entre els 200 € i els 999 € sense episodi de contaminació, mentre que aniran dels 499 € fins als 1.803 € quan hi hagi episodi de contaminació. En el cas dels turismes i les motos la multa estàndard serà, per exemple, de 200 euros.

Tot i que la Guàrdia Urbana ja tindrà llestes unes 70 càmeres per detectar la matrícula dels cotxes contaminants (tant a les sortides de les rondes com a diferents punts de la ciutat) l’1 de gener del 2020, es donarà un període d’adaptació i informació entre els conductors i, per tant, les sancions no es començaran a fer efectives fins a l’1 d’abril del 2020. Durant aquest temps s’enviarà un avís -en comptes de la multa- als conductors dels cotxes sense etiqueta ambiental de la DGT que se saltin la ZBE.

10 permisos per als cotxes contaminants

Malgrat el setge als vehicles més contaminants, el govern municipal donarà 10 autoritzacions cada any als conductors per quan necessitin circular per dins de la ZBE. Es demanaran mitjançant un registre a la xarxa que gestionarà l’Àrea Metropolitana.

Moratòria als camions i altres excepcions

A banda dels permisos per als cotxes contaminants, l’ordenança que l’Ajuntament té previst aprovar definitivament en l’últim ple de l’any també preveu altres excepcions:

  • Els camions, furgonetes i autobusos de grans dimensions tindran una moratòria d’un any. És a dir, la Guàrdia Urbana no els començarà a multar fins a l’1 de gener del 2021. Amb aquesta mesura, el govern municipal vol donar més temps d’adaptació a les empreses de transport de passatgers i de mercaderies.
  • Quedaran exempts de les prohibicions de la ZBE alguns tipus de vehicles especials. S’hi contemplen les ambulàncies, els cotxes de persones amb mobilitat reduïda i els cotxes fúnebres, per exemple.

No es podrà circular entre setmana de 7 a 20 h

L’ordenança de l’Ajuntament (que serà compartida amb els altres municipis afectats per la ZBE: l’Hospitalet, Sant Adrià de Besòs, Cornellà i Esplugues de Llobregat) també defineix l’horari definitiu de la ZBE.

A partir de l’1 de gener, els vehicles sense etiqueta no podran circular a l’interior de la Zona de Baixes Emissions entre setmana de 7 del matí a 20 del vespre. Finalment, s’ha descartat permetre’n la circulació els divendres a la tarda per facilitar l’operació sortida, com s’havia plantejat quan es va començar la redacció de la normativa.

L’objectiu de la mesura és reduir els nivells de contaminació a Barcelona, que actualment es troben per sobre del llindar establert per la UE, i donar així compliment a les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). De fet, el consistori calcula que la contaminació provoca la mort prematura de 350 barcelonins cada any.