La contaminació durant l’embaràs, fins i tot complint els límits permesos per la Unió Europea, pot provocar canvis en el cervell de l’infant, segons un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona. En concret, l’exposició prenatal a les partícules fines (PM2,5), especialment durant el darrer trimestre de la gestació, pot afectar el cos callós, una zona que es relaciona amb trastorns de neurodesenvolupament com el dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH) o el trastorn de l’espectre autista (TEA).

Els efectes de la contaminació

Aquesta és una de les poques recerques que existeixen sobre les modificacions que produeix la contaminació al cervell prenatal, és a dir, quan encara està en fase de desenvolupament. Segons l’estudi, un augment de 7 μg/m3 en els nivells de partícules fines s’associa amb una reducció de gairebé el 5% del volum mitjà del cos callós.”Els nostres resultats són preocupants per diverses raons. En primer lloc, perquè provenen de casos d’exposició prenatal crònica a nivells de PM2,5 que no excedeixen el límit establert per la Unió Europea (25 μg/m3) i, en segon lloc, perquè, tot i que no es tracta d’una alteració específica d’aquests trastorns, la reducció del volum del cos callós és una característica comuna del TDAH i del TEA”, comenta Jordi Sunyer, líder de la recerca i cap del programa Infància i medi ambient de l’ISGlobal. Finalment, afegeix: “Els nens i nenes amb el volum del cos callós reduït en un 5% van mostrar uns nivells d’hiperactivitat més alts“.

Diagnòstic precoç

L’estudi ha comptat amb la participació de 186 infants d’una quarantena d’escoles barcelonines i, segons els investigadors, obre una porta al diagnòstic precoç dels trastorns de comportament. “Conèixer els danys cerebrals causats durant l’etapa prenatal podria ser molt útil a l’hora de predir i tractar problemes conductuals, que normalment es diagnostiquen més tard, en la infància”, afirma Jesús Pujol, director de recerca de la Unitat de Ressonància Magnètica de l’Hospital del Mar.