Fins a vuit candidats a les eleccions generals del novembre del 2019 han ocupat el plató del debat de TV3. I és que es tracta d’un dels debats amb més formacions representades: ERC, el PSC, En Comú Podem, Ciutadans, JxC, el PP  i, per primera vegada, Vox i la CUP. Durant dues hores llargues, els candidats del 10-N han viscut més d’una picabaralla. A continuació en resumim les més destacades:

1. La Diputació, foc a quatre bandes

Una de les discussions que han encès els ànims dels candidats ha tingut a veure amb els pactes a la Diputació de Barcelona. Després de setmanes de negociacions, JxC va arribar a un acord amb el PSC per fer la socialista Núria Marín presidenta de l’organisme. Inés Arrimadas (Cs) ha carregat contra José Zaragoza (PSC) per haver pactat amb el “molt, molt, molt de dretes Quim Torra [JxC]”, i li ha recordat que “hi havia una altra alternativa sense ERC ni JxC”. Zaragoza ha saltat: “Digui-la! El seu problema és que menteix”.

ERC i JxC han encès un segon foc per la Diputació. Després que Laura Borràs (JxC) hagi retret als republicans haver donat els vots “gratis” a Pedro Sánchez en la investidura, Gabriel Rufián (ERC) ha carregat contra Junts per Catalunya perquè “gratis és donar la Diputació al PSOE perquè no la tingui Esquerra”. Borràs ha instat Rufián a “revertir els pactes amb el 155” (entre ERC i el PSC) en altres ajuntaments.

2.Pugna Vox-PP per la Constitució

També ha estat crispada l’enganxada que han protagonitzat Ignacio Garriga (Vox) i Cayetana Álvarez de Toledo (PP) pel model d’autonomies d’Espanya. Garriga ha apostat per desfer-lo, però la popular l’ha interromput per demanar-li que no barregi el sistema autonòmic ni la Constitució “amb l’aigua bruta del nacionalisme”. Això ha conduït a una picabaralla pel passat de Garriga al PP i la crítica del candidat d’ultradreta als populars per ser “els veritables traïdors de la pàtria”.

3. Qui pactarà amb el PSOE?

La candidata de la CUP, Mireia Vehí, ha retret a En Comú Podem que vulgui pactar amb el PSOE tenint en compte, segons el seu parer, que l’única “recepta” dels socialistes per a Catalunya és generar por. Per la seva banda, el candidat dels comuns, Jaume Asens, ha lamentat que l’aposta de la CUP és que com més malament vagi pitjor, “millor”, i ha preguntat a la candidata cupaire què faria si hagués d’escollir entre el PSOE i el PP.

4. Ignacio Garriga (Vox) és racista?

La cupaire també ha protagonitzat un altre moment tens del debat, juntament amb el candidat de Vox. Vehí ha sentenciat que “els senyors de Vox són racistes” per les polítiques contra la immigració il·legal que ha proposat Garriga. A això, el candidat d’extrema dreta ha respost al·ludint a la seva família: “La millor mare del món i la meva àvia són negres”. A més, Garriga ha afegit que Vehí ha demostrat ser “una totalitària i una autèntica miserable”.

5. On trobar informació sobre les nacions d’Espanya?

La candidata del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, ha preguntat directament al número quatre del PSC, José Zaragoza: “Quantes nacions hi ha a Espanya?”. Ho ha dit en referència a les declaracions dels socialistes sobre el plurinacionalisme espanyol. Com a resposta, Zaragoza ha defensat els estatuts de les autonomies: “Vostè només parla de la Constitució i s’oblida que hi ha estatuts d’autonomies que són constitucionals. Si se’ls llegeix, descobrirà la resposta a la seva pregunta”, ha sentenciat.

6. Diputats que caben en un taxi

Per la candidata del PP per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, els partits independentistes han de fer un dol “amb dignitat”, perquè considera que no aconseguiran l’autodeterminació perquè han perdut. El candidat d’ERC, el partit més votat a Catalunya el 28-S, li ha recordat que el PP només va aconseguir un escó en les últimes eleccions generals per Barcelona: “És que ajunteu un taxi entre tots”, ha ironitzat Gabriel Rufián.

7. Un casament amb empresaris de l’Ibex-35 i un malentès

Un dels moments més tensos l’han protagonitzat la candidata de la CUP, Mireia Vehí, i el candidat d’ERC, Gabriel Rufián, fruit d’un malentès. Vehí ha retret a Rufián que assistís a un casament amb empresaris de l’Ibex-35. Rufián ha negat els fets: “T’equivoques, t’estic ajudant. Tens les notes malament”, li ha respost el republicà. Unes paraules que no han agradat a la cupaire: “A mi no em salvis la vida”, li ha etzibat. Minuts més tard, la candidata s’ha fet enrere i ha demanat disculpes després de comprovar que la informació que tenia no era correcta i que Gabriel Rufián no havia assistit al sopar (va ser el vicepresident del govern, el republicà Pere Aragonès, qui hi va anar).