Debat electoral de les eleccions generals del 2019

Els candidats a les eleccions generals del 2019 per Barcelona han celebrat l’últim debat electoral televisiu abans de la jornada del 10-N, marcat per la situació política i social a Catalunya. ERC, el PSC, ECP, JxC, Cs, el PP, Vox i la CUP han fet les seves propostes per solucionar el conflicte català. També hi ha hagut espai per a la discussió entre adversaris polítics, en una cita que ha estat marcada per les enganxades entre alguns dels candidats.

Rufián vol un PSOE “feble” per forçar-lo a dialogar

El candidat d’Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, ha posat com a objectiu de les eleccions generals “derrotar” el candidat a la presidència del PSOE, Pedro Sánchez, perquè no tingui marge per escollir: “Cal que que estigui feble i per això apel·lem a l’independentisme català més enllà de les seves sigles“, ha demanat per intentar concentrar el vot en l’opció republicana. El candidat ha volgut refermar l’aposta pel diàleg del partit, que considera que només és possible si s’aconsegueix “vèncer” el PSOE: “En aquestes eleccions, volem sentenciar”, ha dit.

El PSC demana triar entre el PSOE o un govern amb Abascal de vicepresident

Per la seva banda, el PSC ha fet una crida a la convivència i ha plantejat un escenari postelectoral amb dues opcions: “Una victòria de la dreta amb Pablo Casado de president i Santiago Abascal de vicepresident o una victòria de Pedro Sánchez“, ha plantejat el número quatre a la llista per Barcelona, José Zaragoza, en substitució de la candidata Meritxell Batet, que continua absent per motius de salut. Zaragoza considera que un govern socialista “donarà solucions” a Espanya i ha demanat als partits independentistes que renunciïn a la via unilateral com l’única via per recuperar la convivència.

Asens aspira a condicionar el PSOE perquè no “miri a la dreta”

Des d’En Comú Podem, el candidat Jaume Asens ha proposat fer un acord de país amb tres potes: “La llibertat dels presos i preses per tornar a la normalitat política, diàleg i solucions democràtiques i donar veu a la ciutadania de Catalunya”. Asens ha demanat el vot per “sortir del bloqueig” però també per impedir un govern amb el PP: “Si tenim força evitarem que el PSOE miri cap a la dreta”. El candidat d’En Comú Podem també ha criticat la via unilateral independentista i, alhora, les “promeses incomplertes” dels socialistes: “Demanen el vot d’esquerres per impedir un govern de dretes i, després d’eleccions, li demanen el vot de la dreta per impedir un govern d’esquerres”.

Borràs proposa un grup unitari independentista al Congrés

Laura Borràs, candidata de Junts per Catalunya, ha posat sobre la taula un pacte dels partits independentistes per formar un grup conjunt al Congrés dels Diputats: “Una veu inèdita al Congrés amb tots els accents de l’independentisme i sense cap de les divisions que hem patit”, ha proposat per aconseguir “recollir el clam del carrer”. Borràs ha demanat a Esquerra i la CUP fer aquesta aposta política “excepcional” i fer efectiu el “clam d’unitat del carrer”, i ha subratllat que una de les prioritats de la legislatura ha de ser visibilitzar el conflicte català a l’estranger: “Volem la internacionalització per forçar a negociar l’Estat“.

Arrimadas acusa PP i PSOE d'”abandonar” els catalans

La cap de llista de Ciutadans per Barcelona, Inés Arrimadas, ha reivindicat el seu partit com l’única opció per “frenar el nacionalisme”. La candidata ha acusat el PP i el PSOE d'”abandonar” i “mentir” els catalans durant el procés independentista. Davant d’això, ha defensat que amb Cs al Govern espanyol s’aturarà “la maquinària del procés”. Si no, Arrimadas augura que “en 15 o 20 anys el nacionalisme estarà desbocat”.

Álvarez de Toledo crida al vot dels “constitucionalistes”

Cayetana Álvarez de Toledo, candidata del PP el 10-N, ha cridat a una “massiva reagrupació del vot constitucionalista” per evitar que Pedro Sánchez torni a ser president del govern espanyol. La popular acusa el líder del PSOE de pensar “com pactar amb Torra” i per això ha volgut deixar clar que el PP no s’abstindrà davant d’una possible victòria socialista.

Álvarez de Toledo també ha anunciat que el seu partit recorrerà a la JEC contra la convocatòria de Tsunami Democràtic per a la jornada de reflexió.

Vox insisteix en la il·legalització dels partits independentistes

El candidat de Vox per Barcelona a les generals, Ignacio Garriga, ha demanat la il·legalització dels partits independentistes. Assegura que JxC, ERC i la CUP estan “en constant rebel·lia” per culpa de les “cessions” i la “debilitat” que, diu, ha demostrat el PP. Una altra de les propostes de la ultradreta ha estat suprimir les autonomies, un model que “ha generat desigualtat i privilegis”.

La CUP aposta per la desobediència “massiva”

La CUP ha rebutjat l’oferta de JxC de constituir un únic grup independentista al Congrés dels Diputats un cop passades les eleccions generals. La candidata Mireia Vehí assegura que això no suposa cap “solució democràtica” perquè l’aritmètica actual no permet aconseguir, per exemple, un referèndum d’autodeterminació pactat amb l’Estat. Per això, la formació defensa que la clau implica una “estratègia massiva de desobediència”.

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1551100517095{background-color: rgba(249,87,65,0.83) !important;*background-color: rgb(249,87,65) !important;}”][vc_custom_heading text=”eleccions 10-N” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]