Els propietaris dels establiments emblemàtics insisteixen que l’única via per aconseguir la protecció total és blindar-ne l’activitat. Una mesura que, diuen, serviria per aturar la sagnia de les botigues singulars que no paren de tancar. Dels 209 emblemàtics que va catalogar l’Ajuntament durant el mandat de Xavier Trias, 14 ja han tancat. La pèrdua més recent ha estat la camisseria Xancó, que va abaixar la persiana el desembre del 2019. La Granja Vendrell va fer-ho uns mesos abans, al setembre, després de prop de 100 anys a la Dreta de l’Eixample.

Josep Maria Roig, secretari de l’Associació d’Establiments Emblemàtics ha dit que “l’activitat és l’ànima del negoci” i que “protegir una cadira o una caixa registradora no fa el negoci emblemàtic. Sense història no hi ha res”.

L’Ajuntament ha reactivat el grup de treball d’establiments emblemàtics, i està d’acord en què cal avançar en la protecció de l’activitat d’aquestes botigues, però recorda que per poder-ho fer cal modificar la llei de patrimoni al Parlament. Montserrat Ballarín, regidora de Comerç, ha dit que ja s’ha reunit la taula de treball amb la participació de tots els grups polítics per abordar aquesta qüestió.

El consistori proposa altres mesures, com la promoció de més rutes guiades als comerços emblemàtics. D’altra banda, reconeix que cal treballar també en una nova categoria, la dels comerços singulars. És a dir, establiments que potser no compleixen els requisits per ser catalogats com a històrics ni emblemàtics, però sí que cal protegir-ne la singularitat.