El Jutjat Contenciós Administratiu número 6 de Barcelona ha ordenat a l’Ajuntament la retirada “immediata i definitiva” dels llaços grocs penjats a la façana del consistori i en qualsevol altra dependència municipal, en considerar que vulnera el dret fonamental a la igualtat dels ciutadans. La sentència dona resposta al recurs que va presentar l’associació Advocats Catalans per la Constitució el juliol del 2019.

El jutge considera “inqüestionable” que el llaç groc és un símbol “partidista”, en el sentit que “s’alinea amb les pretensions d’un grup de ciutadans, amb inevitable exclusió de la resta”. El magistrat apunta que aquest símbol “xoca frontalment amb els principis de neutralitat institucional i objectivitat” a la qual estan sotmeses les administracions públiques.

Llaços grocs en algunes seus de districte

Es dona el cas que l’edifici de l’Ajuntament, a la plaça de Sant Jaume, no té cap llaç groc des d’abans de les eleccions generals del 10 de novembre del 2019. El símbol es va penjar al balcó al juny després de les eleccions municipals per acord majoritari dels grups i es va retirar durant el període electoral del 10-N. Des d’aleshores no s’ha tornat a penjar. En una entrevista recent a betevé, l’alcaldessa, Ada Colau, va dir que “no ens ho ha demanat ningú”.

Sí que encara quedaven llaços penjats a les seus d’alguns districtes, sobretot els que tenen un regidor de govern de Barcelona en Comú al càrrec: Gràcia, l’Eixample, Sants-Montjuïc, Ciutat Vella i Sant Andreu. Aquest divendres, entre la tarda i el vespre, han estat retirats.

El líder del PP a l’Ajuntament, Josep Bou, ha demanat al govern municipal que retiri aquests llaços grocs en compliment de la sentència judicial. “El llaç groc no representa Barcelona, només una part”, ha dit en un comunicat.