(ACN) Els candidats catalans a les eleccions del 23-J s’han retret els pactes a què han arribat en aquesta legislatura en el primer debat de caps de llista per Barcelona, organitzat aquest divendres per RAC1 i ‘La Vanguardia’. Mentre que el número 1 d’ERC, Gabriel Rufián, ha presumit d’haver contribuït als indults i la llei de l’habitatge, la de Junts, Míriam Nogueras, ha retret als socialistes que no compleixen amb els acords a què arriben i ni ella ni la CUP han assegurat el suport a Sánchez en una investidura. Tots tres han topat per l’estratègia independentista a Madrid. La candidata del PSC, Meritxell Batet, ha dit que “en cap cas” votarà un govern de Feijóo i, en canvi, el popular Nacho Martín Blanco ha garantit donar suport a “la llista més votada”.

En el debat, el candidat d’ERC i la dels comuns, Aina Vidal, han emfatitzat la necessitat de combatre el possible bloc PP-Vox. De fet, la representant de Sumar – En Comú Podem s’ha mostrat “convençuda” que es tornaran a entendre amb els socialistes i que el bloc de l’esquerra guanyarà. Amb tot, ha demanat als socialistes ser “més valents” i ha dit que la tàctica del vot útil “és mentir, un argument de perdedor”.

“Catalunya o Vox”

Rufián ha subratllat que “la dicotomia per a una investidura de Sánchez és Catalunya o Vox”, mentre que Nogueras ha negat que el seu partit hagi de donar un sí “a qualsevol persona que es postuli”. El candidat del PDeCAT, Roger Montañola, ha dit que està disposat a seure tant amb el PSOE com amb el PP, però no amb Vox, “pel respecte a Catalunya i la llengua, i també perquè passin per caixa”. Mentrestant, Albert Botran, de la CUP, ha posat com a condició compromís “amb l’autodeterminació”. Sobre una possible votació sobre la independència, Aina Vidal ha dit que els comuns sempre han “defensat el referèndum” i Sumar és l’única d’àmbit estatal que “recull el dret a votar”.

El número u de Vox a Barcelona, Juan José Aizcorbe, no ha entrat a comentar quina política de pactes tindrà el seu partit, però ha remarcat que prioritzaran temes com “les ocupacions, la islamització i la seguretat”. “Volem canviar polítiques i no cadires”, ha concretat.

Topades entre independentistes

Els dos antics socis de govern han topat sobre el rol que han tingut en la governabilitat de l’Estat durant aquesta legislatura. D’una banda, Rufián ha fet una crida a l’independentisme i el catalanisme perquè els ajudin a defensar el país. “M’he sentit molt sol durant quatre anys defensant Catalunya”, ha dit, atribuint-se influència en decisions com els indults i la inversió promesa de Madrid pel català a l’audiovisual.

Nogueras ha insistit en la idea dels incompliments de l’Estat, posant en dubte “els números” de l’acord a què va arribar ERC amb el Govern espanyol sobre el català a Netflix i la resta de plataformes de continguts, així com els pressupostos que els republicans han votat al Congrés, a diferència de Junts. En una línia similar, Botran també ha carregat contra els acords entre els republicans amb els socialistes, ja que, segons ell, “han negociat en nom de tots i el resultat és molt dolent”.

El possible govern PP-Vox

Els atacs al PP i Vox durant el debat han estat freqüents i, per exemple, la candidata dels comuns, Aina Vidal, ha retret als populars que vulguin “derogar-ho tot”, i s’ha mostrat convençuda que “votar el PP és votar Vox”. “A Catalunya no li anirà bé en cap cas amb un govern PP-Vox”, ha afegit.

Des de Vox, Aizcorbe ha demanat al PP que no es faci perdonar pel PSOE pels acords a què ha arribat amb l’independentisme, però els dos partits constitucionalistes conservadors no han protagonitzat gaires topades. De fet, tots dos candidats han coincidit a dir a Rufián que si estiguessin al Govern espanyol, no tindrien capacitat d’enviar cap líder independentista a la presó, perquè “això ho haurà jutjat un jutge perquè haurà incomplert la llei”, ha dit el candidat de l’extrema dreta.