El dimarts 2 de maig serà el primer dia en què es tancaran als vespres els búnquers del Carmel. Les obres d’instal·lació de la tanca s’enllestiran aquesta mateixa setmana. L’Ajuntament de Barcelona confia que sigui la solució que permeti eliminar les festes il·legals i botellades que ja fa temps que denuncien els veïns. En paral·lel, s’adaptarà el dispositiu de la Guàrdia Urbana a la zona per evitar les concentracions de visitants i les conductes incíviques.

L’horari del recinte

Pel que fa a l’horari, el recinte estarà obert entre les 9 i les 19.30 h a l’estiu, però a l’hivern tancarà dues hores abans, a les 17.30 h. Uns horaris que impediran que s’hi concentrin visitants per veure les postes de sol. Segons la regidora del districte d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, l’objectiu és aconseguir un canvi d’usos i que l’espai deixi de tenir un ús recreatiu i de festes il·legals, per ser “un espai per a la cultura i la memòria històrica”.

La regidora ha admès que es tracta d’un horari restrictiu, però ha assegurat que ara mateix és necessari per aconseguir el canvi de mentalitat en els visitants i turistes.

Sis portes d’accés

Es tracta d’una mesura anunciada ja fa un parell d’anys, però els treballs per col·locar la tanca van començar finalment el desembre del 2022. La tanca fa dos metres d’altura i està formada per barres d’acer. L’actuació ha tingut un cost de 1.600.000 euros.

Segons ha detallat el govern municipal, el tancament permetrà mantenir els accessos des dels diferents fronts del turó de la Rovira, amb un itinerari exterior al perímetre tancat que sempre estarà obert.

La tanca envolta el recinte museogràfic i s’han creat sis portes d’accés situades als punts següents:

  • carrer de Marià Labèrnia.
  • carrer de Labèrnia, escales cap a la residencia d’oficials.
  • vessant sud, accés al mirador.
  • vessant sud, accés cap al dipòsit d’aigua.
  • camí oest, accés cap a la vessant nord.
  • vessant nord, accés cap al centre d’informació del MUHBA.

Més endavant s’hi afegirà una setena porta, situada al mirador nord.

El dispositiu de la Guàrdia Urbana es manté fins a l’octubre

El consistori ha detallat que, en paral·lel, la Guàrdia Urbana mantindrà el dispositiu per continuar mantenint la convivència a la zona i evitar les molèsties al veïnat, però que caldrà adaptar-lo. De fet, a partir de la setmana vinent seran els agents de la policia locals els qui desallotjaran la bateria antiaèria per poder tancar a les 19.30h.

La regidora del districte ha assegurat que la vigilància de la Urbana es mantindrà fins a l’octubre, malgrat el tancament nocturn dels búnquers. També ha detallat que es farà una avaluació de la mesura.

De moment, el que sí que ha assegurat és que el dispositiu de vigilància que es va activar a l’abril ha funcionat i ha servit per frenar les festes que convertien la zona en una discoteca a l’aire lliure, garantir el descans veïnal i evitar que es malmeti el patrimoni històric. En les darreres setmanes els agents hi han desallotjat fins a 7.000 persones.

Campanya d’informació per anunciar el tancament

La regidora d’Horta-Guinardó també ha assegurat que a partir d’aquest divendres es col·locaran cartells a l’entorn del Turó de la Rovira per informar de la mesura, també hi haurà l’horari penjat als acessos, i es farà una campanya d’informació per donar a conèixer la mesura.