A partir d’aquesta setmana comencen les obres per tancar durant les nits el recinte arqueològic al voltant de la bateria antiaèria del turó de la Rovira, al Carmel. S’hi instal·larà una tanca de dos metres d’altura formada per barres massisses d’acer clavades al terra de la muntanya que impediran el pas dels visitants. L’actuació busca poder controlar la gran afluència de visitants que té aquest espai, evitar que es malmetin les restes arqueològiques i també preservar el descans dels veïns.

Les obres duraran sis mesos i tenen un pressupost d’1,6 milions d’euros. A banda del tancament de les bateries antiaèries, també s’instal·larà un altre tancament al voltant de les restes de barraques de la vessant sud que, a causa de la fragilitat dels materials, són les que estan sent més malmeses. Segons la regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, es tracta de “preservar les restes arqueològiques del recinte museogràfic de l’entorn de la bateria antiaèria i evitar el deteriorament del patrimoni històric derivat de l’ús intensiu, i alhora respectar el descans dels veïns i garantir la seguretat de l’espai i l’entorn”.

Sis portes d’accés al recinte i un nou camí

El projecte preveu sis portes d’accés a l’interior de la bateria antiaèria, mantenint els accessos des del diferents fronts ja existents. Dues de les portes estaran situades als carrers de Marià Labèrnia i Labèrnia; dues més, al vessant sud; una, al camí oest, i una altra, al vessant nord, cap al centre d’informació del MUHBA. A més, es crearà un recorregut extern a les tanques que es mantindrà sempre obert.

D’altra banda, també comencen els treballs d’un nou camí que connectarà el camí oest amb el de la vessant nord.