Arxiu

La Guàrdia Urbana ha desallotjat 6.890 persones dels búnquers del Carmel en les últimes setmanes, des que es va reforçar el dispositiu policial per evitar-hi festes il·legals. Les dades les ha revelat el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, a petició del PP en l’última comissió del mandat. A més, des del gener del 2021, la Guàrdia Urbana ha posat 507 denúncies en aquest espai del turó de la Rovira, la majoria per consum d’alcohol a la via pública.

Batlle ha detallat que des del 22 de gener del 2021 fins al 15 d’abril d’enguany, la Guàrdia Urbana ha fet 107 intervencions als búnquers del Carmel, en què ha desallotjat 19.914 persones. Més de la meitat es van fer fora els mesos d’estiu (juliol i agost), però les prop de 7.000 de les últimes setmanes s’han fet en les darreres 11 intervencions, quan es va implantar un dispositiu antifestes fins a les 2 h.

507 denúncies, la majoria per consum d’alcohol

El tinent d’alcalde de Seguretat també ha explicat que en aquests dos últims anys la Guàrdia Urbana ha posat 507 denúncies, de les quals 228 han estat per consum d’alcohol en espais no autoritzats amb envasos de vidre o llauna. N’hi ha hagut 33 per venda ambulant sense autorització, 56 per abandonar mercaderies destinades a aquest tipus de venda ambulant i 90 denúncies per pertorbar el descans dels veïns.

A més, els agents han decomissat 1.758 productes, entre begudes, aliments i instruments musicals, entre altres objectes. Segons Batlle, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han detingut i/o investigat 121 persones als barris del Carmel i el Guinardó des del gener del 2021.

Dispositiu diari de la Guàrdia Urbana a la zona

El dispositiu de vigilància de la Guàrdia Urbana a la zona es desplega diàriament. Aquest dimecres a la tarda quatre patrulles amb gossos vigilaven el recinte i controlaven si els visitants duien drogues. De fet, s’ha multat almenys una persona per aquest fet. Els agents també han sancionat una altra persona que feia volar un dron, una activitat que està prohibida.

Alarcón: “Ja no hi ha festes il·legals”

En la mateixa comissió, la regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, ha assegurat que fa dues setmanes que no hi ha festes il·legals als búnquers del Carmel pel dispositiu de la Guàrdia Urbana al turó de la Rovira desplegat a principis d’abril. “Hi ha visitants, sí; però, gràcies a la presència de la Guàrdia Urbana, no hi ha festes, perquè s’han decomissat tots els elements per fer-ne”, ha explicat Alarcón.

Els republicans han portat a votació un pla de xoc per evitar festes il·legals al turó de la Rovira, però la petició no ha prosperat. Hi ha hagut un empat entre vots favorables (ERC, Junts i Cs) i contraris (BComú i PSC) i el vot de qualitat del govern ha decantat la votació cap al no. El republicà Jordi Coronas ha acusat el govern d’“incapacitat” per prendre mesures per protegir un espai “on tot s’hi val”. “És el fracàs d’un govern que no ha escoltat prou”, ha dit Coronas.

A finals de mes, la tanca perimetral

Rosa Alarcón, però, ha replicat ERC i la resta de l’oposició i ha assegurat que s’estan aplicant mesures a curt termini com ara la presència policial. La regidora també ha detallat que a finals d’abril o principis de maig es començarà a instal·lar la tanca a la part patrimonial “perquè l’espai no estigui ocupat a la nit”. Alarcón ha admès que la tanca no té consens veïnal van reclamar aturar el projecte— però que “l’obligació com a govern és posar-la”.