L’Ajuntament ha aprovat suspendre durant un any els permisos per obrir i ampliar pisos turístics (HUT) a Barcelona. Segons la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, es tracta d’una mesura “de màxima seguretat” per blindar el veto als HUT que ja preveu el Pla d’allotjaments turístics (el PEUAT).

La mesura s’ha pres per dues raons. La primera, que la justícia podria acabar tombant el PEUAT (immers en un periple judicial, arran dels recursos que han presentat diferents col·lectius). De fet, a l’agost, el TSJC va anul·lar íntegrament el pla per falta d’avaluació econòmica, però l’Ajuntament encara hi té temps de recórrer.

La segona raó és que la Generalitat està elaborant un decret per regular l’activitat turística a Catalunya, i el govern municipal tem que el text pugui acabar permetent l’obertura de pisos o habitacions turístiques. Per això, Janet Sanz ha avisat que “volem deixar clar a la Generalitat que la competència sobre les llicències i tipus d’allotjaments que caben a Barcelona és nostra”. Actualment a la ciutat hi ha 9.591 habitatges d’ús turístic.