Trànsit a l'Eixample

Pedro Sánchez, president del Govern espanyol, ha decretat l’estat d’alarma per frenar l’expansió del coronavirus. S’aplica a partir d’aquest dissabte 14 de març a tot el territori espanyol i durarà 15 dies. Una de les mesures que implica aquesta decisió és la reducció del transport interior, tant estatal com autonòmic, almenys fins al 50 %. Això afectarà la xarxa ferroviària de mitja distància, la xarxa de carreteres i l’espai marítim. En canvi, es mantindrà el 100 % dels serveis ferroviaris de rodalies i de transport públic per carretera. El decret també fixa que el Ministeri de Transports pot modificar aquest percentatge i establir altres condicions, si ho considera necessari.

Pel que fa al trànsit aeri, es restringirà un 50 % a partir de dilluns. Sánchez ha assegurat que els ciutadans que estan fora de l’estat i tenen residència a Espanya podran tornar. Tot i això, ha anunciat que a partir de la setmana vinent limitarà els vols a les illes i només es podran fer desplaçaments si són imprescindibles.

Qui podrà circular?

Només podran circular els ciutadans per accedir als llocs de treballs i per adquirir productes bàsics. La mesura també establirà les condicions necessàries per facilitar el transport de mercaderies a tot el territori, per tal d’assegurar l’abastiment.

El president del Govern espanyol també ha confirmat que la policia local, autonòmica i les forces armades controlaran que es compleixin aquestes mesures.

Mesures higièniques estrictes

El decret d’estat d’alarma també preveu mesures higièniques extraordinàries. Tots els operadors de transport amb viatgers estaran obligats a netejar els vehicles cada dia, seguint les recomanacions del Ministeri de Sanitat. La resolució també estableix que, per garantir que els usuaris viatgin a una distància adequada, només es podran posar a la venda un terç de les places màximes disponibles.

A més, els sistemes de venda de bitllets en línia hauran d’avisar, amb un missatge visible, que es desaconsella viatjar si no és imprescindible. Per això, Renfe ja ha anunciat que permetrà fer canvis i devolucions de bitllets sense aplicar cap cost. També avisa que suspendrà els serveis de restauració i cafeteria i que eliminarà la distribució de premsa i auriculars.

Les autoritats competents es reserven el dret d’aplicar mesures addicionals per limitar la circulació de transports col·lectius, si ho consideren necessari per preservar la salut pública.

Menys operacions en ports i aeroports

L’activitat dels aeroports ja fa dies que s’ha alterat. El Govern espanyol va suspendre tots els vols d’Itàlia a Espanya, per tal de limitar la propagació i el contagi del coronavirus, fins al 25 de març. Estats Units també va decidir cancel·lar els vols entre Espanya i Estats Units i tancar les fronteres amb els països europeus. Àustria ja ha anunciat que prohibirà els vols des d’Espanya a partir de dilluns, 16 de març. L’Estat espanyol també ha prohibit l’arribada de creuers i ferris que surtin des d’Itàlia.

Només un precedent d’estat d’alarma a Espanya

La primera i única vegada en la història que Espanya va declarar l’estat de l’alarma a tot el territori va ser el 4 de desembre de l’any 2010. El president d’aleshores, José Luis Rodríguez Zapatero, va aplicar la mesura després que es tanqués l’espai aeri amb motiu de la vaga de controladors.