El Consell de Ministres extraordinari que ha de decretar l’estat d’alarma a tot Espanya a causa del coronavirus ha començat cap a tres quarts d’onze del matí, segons han informat fonts del Govern espanyol.  La reunió és presencial i hi assisteixen tots els ministres a excepció de les dues ministres que han donat positiu de coronavirus, Irene Montero i Carolina Darias. La trobada s’està allargant més del previst. Inicialment la compareixença posterior estava programada a les 14.00, però com que la reunió s’ha allargat, fonts de la Moncloa expliquen que es farà a la tarda.

Es tracta d’un dels Consells de Ministres que més expectació ha generat després que, aquest divendres, el president espanyol Pedro Sánchez, l’assenyalés per concretar les mesures amb què dotarà l’activació de l’estat d’alarma. Un mecanisme constitucional d’intervenció governamental amb què l’executiu vol frenar l’expansió del coronavirus.

Segons ha explicat Sánchez, però, els contagis per covid-19 superen els 4.000 afectats, una “primera fase”, ha dit, ja que la propera setmana, la previsió estatal és superar els 10.000 positius. La declaració de l’estat d’alarma, que serà operatiu durant 15 dies, permetrà, entre d’altres, limitar els moviments dels ciutadans i mobilitzar a tal efecte les forces de seguretat i l’exèrcit, o intervenir “locals de qualsevol naturalesa”, com les empreses privades.

De fet, qui ha pressionat el govern central per dotar de contingut la declaració d’estat d’alarma ha estat el president de la Generalitat, Quim Torra. En la compareixença pública d’aquest divendres a la nit, el cap de l’executiu català ha exposat que “cal confinar Catalunya” per combatre la propagació del coronavirus, tot i que ha demanat “la col·laboració de l’Estat per fer-ho”, amb la vista posada al Consell de Ministres d’aquest dissabte, on se n’hauran de concretar els detalls.

L’objectiu del Generalitat és aplicar el mateix mètode de confinament que el dut a terme a Igualada i altres tres municipis de l’Anoia, per a la qual cosa, ha dit Torra, “estem preparats” i hi cal la implicació de l’Estat com a administració competent en “ports, aeroports, infraestructures i fronteres“. Ara per ara, a Catalunya hi ha més de 500 casos de covid-19 confirmats, per la qual cosa, s’ha de “ser més dràstics”, ha dit Quim Torra.