La Generalitat ha mostrat el seu rebuig a la recentralització de competències que prepara el Govern espanyol en el decret d’alarma. En una compareixença aquest dissabte, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que “estem disposats a treballar plegats amb totes les administracions, però no permetrem que es vulnerin les nostres competències“.

Budó ha considerat que el Govern espanyol que “està actuant tard i malament”, i ha afegit que l’esborrany del decret suposa una invasió competencial que no està justificada, ja que “els cossos de seguretat, emergències i sanitaris de Catalunya han demostrat que són perfectament competents” en la gestió d’aquesta crisi pel coronavirus.

La Generalitat mostrarà aquest rebuig, ha afirmat Budó, a la reunió dels presidents autonòmics amb Pedro Sánchez, que es farà telemàticament aquest diumenge.

Front comú del País Basc i Catalunya

En un tuit, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat que ha parlat telefònicament amb el lehendakari Iñigo Urkullu sobre les mesures del decret d’alarma del Govern espanyol. En aquest sentit, ha assegurat “necessitem suport; no recentralització”.

Sense resposta sobre la petició de confinament

El dia després que Torra demanés col·laboració al Govern espanyol per confinar Catalunya, el conseller d’Interior Miquel Buch ha retret a La Moncloa que no hagi respost la petició catalana. Buch ha insistit que cal tancar les vies d’accés com ports, aeroports i transport ferroviari per evitar la propagació a l’exterior o a l’interior de Catalunya.

Nova crida a quedar-se a casa

Tant Budó com Buch han recalcat el missatge a la ciutadania que cal quedar-se a casa, i han insistit que no cal patir pel que fa a l’abastiment de productes de primera necessitat, que han dit, està totalment garantit.