L’alcaldessa, Ada Colau, ha anunciat que Barcelona preparara un acte de dol per acomiadar les 3.400 persones que han mort a la ciutat pel coronavirus. “No oblidarem les persones que hem perdut per la pandèmia”, ha dit Colau al ple de l’Ajuntament en un debat sobre l’estat de la ciutat. L’alcaldessa no ha posat dates, només ha dit que es convocarà “aviat”.

En el debat, Colau ha admès “la profunditat” del cop que ha rebut la ciutat per la covid-19 amb la destrucció de 50.000 llocs de treball i més de 210.000 persones acollides als ERTO. “El virus posa en risc el nostre model de vida”, ha afegit el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que ha sentenciat que la prioritat del govern és generar “feina, feina i feina” perquè “la que ve ara és molt grossa des del punt de vista econòmic”.

L’oposició carrega contra la gestió municipal

El debat sobre l’estat de la ciutat ha obert un parèntesi al clima de consens que s’ha generat les últimes setmanes a l’Ajuntament per modificar el pressupost municipal per fer front a la pandèmia. Els grups han carregat contra la gestió de Colau abans i després de la crisi. “Abans no anàvem bé, per això estàvem poc preparats”, ha dit Ernest Maragall (ERC) que ha recriminat al govern que “hi ha molt a debatre i consensuar” per sortir de la crisi.

Des de JxC, Neus Munté ha criticat que el govern ha gestionat la pandèmia “amb molts anuncis i autobombo” i ha assegurat que “no sabem la seva resposta per sortir de la crisi”. “Parole, parole i pancarta”, ha etzibat Luz Guilarte (Cs) a Colau, i ha acusat els socialistes de ser “una comparsa” en una ciutat amb “deixadesa i caos”. “La crisi ens va sorprendre en un moment baix, Barcelona hauria d’haver estat més preparada”, ha recriminat Manuel Valls (BCN Canvi).

Colau demana unitat per defensar l’autonomia local

Tot i criticar els índexs d’inseguretat a la ciutat, Josep Bou (PP) s’ha alineat amb les paraules de Collboni i ha dit que el més important que ha de fer ara l’Ajuntament és “donar feina i evitar que se’n perdi”. Per tancar el debat, l’alcaldessa ha demanat als grups “estar junts” per defensar l’autonomia local i la flexibilitat financera per poder gastar els superàvits d’anys anteriors.