petards pirotecnia sant-joan

Malgrat les previsions pessimistes de venda de petards per al Sant Joan 2020 pels efectes de la pandèmia del coronavirus, el sector ha salvat la campanya. En aquests dies, s’hi jugaven entre el 90 i el 95 % de la facturació anual i, finalment, la recaptació ha caigut un 10 % de mitjana a tot Catalunya. Els més perjudicats han estat els punts de venda situats a localitats de la costa -on les vendes han baixat entre un 30 i un 35 %- perquè, aquest any, la majoria de platges s’han tancat per a la revetlla. Per contra, a les àrees metropolitanes, les vendes han pujat entre un 5 i un 10 %. De mitjana, cada família s’ha gastat un 26 euros en pirotècnia.

Negocis salvats

Fa poques setmanes, en ple confinament, el sector es mostrava molt pessimista perquè damunt la taula hi havia la possiblitat que la revetlla no es pogués celebrar i això podia suposar el tancament de força negocis i la pèrdua de llocs de treball. Finalment, el desconfinament ha avançat sense contratemps i a mesura que van passar les setmanes, la situació va canviar totalment. De no fer cap celebració es va passar a una situació en què els venedors de petards apuntaven que estarien satisfets amb una caiguda del 25 % de les vendes, i en els darrers dies la previsió apuntava un descens del 15 %.

Passada la revetlla el resultat ha estat, en general, millor del que s’havia previst, tot i que en algunes poblacions no s’ha autoritzat la venda de petards i en d’altres han pogut obrir menys dies dels habituals.