El ministre de Sanitat ha actualitzat les dades del covid-19 fins a aquest dimarts, 10 de març, a les 13 h. A tot Espanya n’hi ha 1.622 casos positius, 101 persones estan ingressades en unitats de cures intensives i la xifra de morts s’eleva a 35. Per això, el Govern espanyol ha presentat un segon paquet de mesures en referència al coronavirus després de les que ja va anunciar aquest dilluns.

  • Incloure material no sanitari al subministrament centralitzat, com ulleres protectores.
  • Prohibir vols directes des de qualsevol punt d’Itàlia, una restricció que començarà aquest dimecres, 11 de març, i que s’allargarà, de moment, durant 14 dies, és a dir, fins al 25 de març.
  • Considerar els aïllaments de casos sospitosos com una baixa per accident laboral i no pas per contingències comunes. Aquest canvi té un impacte directe en la quantitat retribuïda i qui se’n fa càrrec.
  • Suspensió de tots els viatges de l’Imserso per evitar l’exposició al contagi d’un conjunt de població fràgil.
  • Supressió de tots els esdeveniments esportius amb gran afluència d’aficionats. Es podran celebrar però a porta tancada.
  • La resta d’esdeveniments que impliquin moviment de gent important s’aniran valorant cas a cas.
  • A les zones de transmissió significativa (Comunitat de Madrid, ciutats basques de Vitòria i Labastida i comunitat de La Rioja) se suspenen totes les activitats col·lectives de més de 1.000 persones.

La portaveu del Govern espanyol, María Jesús Montero, ha aclarit que les mesures són totes “necessàries” malgrat que puguin ser “incòmodes i causar dificultats”. Ha explicat que s’han triat amb reflexió i consens, amb el consell mèdic i amb l’únic objectiu de protegir la societat.

Aquest argument l’ha reforçat el ministre de Sanitat, Salvador Illa: “Estem treballant per no anar a l’escenari d’Itàlia i estem prenent les decisions segons el criteri dels experts“, ha dit Illa. Ha assegurat que s’aniran prenent mesures noves en funció de com avanci el virus.

Efectes del coronavirus sobre l’economia

El Govern espanyol ja preveu que hi hagi afectacions econòmiques pel coronavirus. “Estem en contacte amb els sectors que en poden estar afectats”, ha dit la portaveu. En aquest sentit, ha anunciat que el president del Govern, Pedro Sánchez, es reunirà dijous amb els sindicats i empresaris per analitzar un “pla de xoc sobre mesures econòmiques”.

D’altra banda, Montero ha presumit del sistema de salut espanyol, que ha qualificat com “un dels millors sistemes sanitaris del món”. També ha celebrat el seguiment de les recomanacions i les mesures de prevenció per part de la ciutadania. Ha animat a continuar seguint les directrius sanitàries i a actuar sense alarmismes i amb proporcionalitat.