Les escoles de la Comunitat de Madrid i de les ciutats basques de Vitòria i Labastida anul·len les classes durant dues setmanes per evitar el contagi del coronavirus. Es consideren zones de transmissió alta i per això s’hi ha pres aquesta mesura addicional. No hi haurà, per tant, activitat escolar des de demà en tots els centres entre els zero anys i l’etapa universitària. També s’anul·len totes les activitats extraescolars i complementàries a les hores lectives. Segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa, es tracta d’una mesura que altera la vida quotidiana però que és necessària en aquests territoris. A la resta, de moment es manté la normalitat. A Barcelona, hi ha una escola bressol tancada després del cas de coronavirus d’una treballadora.

A banda de les mesures escolars, es recomana a les empreses de Madrid, Vitòria i Labastida que permetin el teletreball sempre que sigui possible. En cas de no poder ser, es recomana flexibilitzar el treball i esglaonar al màxim els torns per evitar una concentració alta de persones en un mateix espai. Així mateix, es demana fer les reunions laborals a través de videoconferència en lloc de presencialment.

Evitar viatges, reforçar la higiene i limitar la vida social

Aquestes mesures han estat anunciades pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, després de reunir-se amb les comunitats autònomes. Ha explicat que la situació és ara pitjor a Espanya. Fins a aquest dilluns a les 18 h, hi ha 1.024 casos confirmats, 28 persones han mort i 74 malalts es troben en UCI. Ha anunciat que el partit de futbol entre el Sevilla i la Roma serà a porta tancada. En la roda de premsa, Illa ha fet recomanacions a la població, encara que no es trobin en zones amb índexs alts de contagi.

  • Fomentar la cura de les persones grans a casa en lloc de residències sempre que sigui possible. Precisament, el segon mort a Barcelona vivia en una residència per a gent gran.
  • Limitar les sortides dels domicilis i la vida social de les persones amb malalties cròniques i amb problemes respiratoris previs.
  • Reforçar la higiene personal com a mesura més eficient per combatre el contagi.
  • Evitar els viatges innecessaris.
  • En cas de presentar símptomes compatibles amb el coronavirus, trucar als serveis sanitaris i esperar a casa les recomanacions i proves oportunes.

El ministre ha assegurat que aquest dimarts farà públic un paquet de mesures nou per fer front al covid-19.