Pere Aragonès

(ACN/redacció) El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que si vol tornar a ser investit president espanyol, durant la nova legislatura espanyola Catalunya ha de fixar les condicions per celebrar un referèndum. Així ho ha remarcat durant l’inici del seu discurs en el marc del debat de política general, aquest dimarts, al Parlament.

Aragonès ha avisat així el president espanyol en funcions, i candidat socialista, que cal un “compromís ferm per trobar i acordar la via” perquè la ciutadania decideixi el seu futur. El president ha assegurat que l’amnistia és “inevitable” i ha insistit que és una “condició indispensable” de part de l’independentisme. En aquest sentit, espera rebre Carles Puigdemont i Marta Rovira al Palau de la Generalitat en els propers mesos, així com la resta d’exiliats i exiliades.

Passarà. Estic convençut que serà una realitat”
Pere Aragonès, president de la Generalitat

El termini: el 2027

“Cal que el proper govern de l’estat obri aquesta porta, i cal que Sánchez en prengui nota”, ha subratllat Aragonès. El president ha insistit d’aquesta manera que, si vol ser investit, Sánchez ha de permetre que Catalunya fixi les condicions per a un referèndum abans d’acabar el 2027. Per Aragonès, en els propers quatre anys s’ha de “trobar la fórmula” per resoldre el conflicte polític amb l’Estat.

El president català ha reivindicat la seva proposta d’Acord de Claredat, que va presentar ara fa un any, al debat de política general del 2022. Considera que és l’eina per resoldre el conflicte a partir d’un referèndum.