Com cada 24 de setembre, la basílica de la Mercè acull la missa solemne per celebrar la festivitat de la copatrona de Barcelona. L’alcalde, Jaume Collboni, hi ha assistit per primer cop d’ençà que ocupa el càrrec, tot i que en anys anteriors també hi anava. Des del mandat de Xavier Trias que no es veia un alcalde a la celebració litúrgica, ja que el 2015 Ada Colau va suprimir-la del programa de les festes de la Mercè —enguany tampoc no hi ha anat— i no hi va assitir mai.

La missa, presidida pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, té lloc a la basílica de la Mercè. Les absències de regidors i grups polítics acostumen a ser un dels temes més destacats de l’esdeveniment, així com l’homilia del cardenal. A banda de Collboni, també hi han estat presents els líders municipals Xavier Trias (TriasxBCN), Ernest Maragall (ERC) i Gonzalo de Oro (Vox), així com regidors de diversos grups, excepte de Barcelona en Comú. Hi destaca, també, l’absència del president del Grup Municipal del PP, Daniel Sirera, que és a Madrid en un acte del partit. En el seu lloc ha assistit a la missa el portaveu del grup, Juan Milián.

Els regidors tornen a lluir la banda vermella

Com a novetat, aquest any els regidors que eren a la missa han recuperat la banda vermella, que no es posaven des del 2014. Així doncs, s’ha repetit una imatge que feia nou anys que no vèiem: la dels representants del consistori tornant a lluir aquest distintiu tant a l’interior de la basílica com, posteriorment, al tradicional seguici d’autoritats a peu fins a l’Ajuntament.

Regidors de l’Ajuntament de Barcelona a la missa de la Mercè

A dins de la basílica de la Mercè, l’alcalde, Jaume Collboni, ha ocupat la primera fila acompanyat dels quatre tinents d’alcaldia: Laia Bonet, Maria Eugènia Gay, Albert Batlle i Jordi Valls. Al darrere, s’hi han assegut els líders municipals de TriasxBCN, ERC i Vox i la resta de regidors que han assistit missa.

Omella crida els polítics a treballar “pel bé comú”

El cardenal Joan Josep Omella ha pronunciat una homilia carregada de missatges cap als polítics. Els ha fet una crida a treballar per aconseguir el benestar de tothom i no pas el personal. “Per què hem d’estar enfrontats? Per què no treballem tots pel bé comú i no pel bé personal o del grup, partit o estament al qual pertanyem? Per què veiem de vegades els pobres o immigrants com a rivals que venen a desestabilitzar-nos i alterar la pau?”, ha afirmat Omella.

Seguici d’autoritats fins a la plaça de Sant Jaume

Un cop acabada la missa, l’alcalde i els regidors es desplacen fins a l’Ajuntament en el tradicional seguici d’autoritats. Enguany la comitiva al carrer està encapçalada per Jaume Collboni, una escena que ja es va veure el 2019, quan el socialista va exercir d’alcalde accidental mentre Colau era de viatge oficial a Nova York. En aquella ocasió, tampoc no hi va ser present l’aleshores president de la Generalitat, Quim Torra.

Un cop a la casa consistorial i des del balcó, els regidors segueixen el matí de festa major i la diada castellera a la plaça de Sant Jaume amb les colles locals.

Què vols saber de les Festes de la Mercè 2023?