(ACN) El rei Felip VI ha proposat a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, la celebració d’un debat d’investidura amb Alberto Núñez Feijóo com a candidat. En una compareixença al Congrés, Armengol ha anunciat la decisió del monarca, però no ha establert encara una data. Primer, ha afirmat, vol “escoltar” el plantejament del líder del PP, que aquest dimarts en roda de premsa ha donat a entendre que pot necessitar cert marge per parlar amb els grups.

En un comunicat, la Casa Reial ha justificat la decisió en el fet que el PP “ha estat el grup polític que ha obtingut un major nombre d’escons a les passades eleccions del 23 de juliol“, i “tret de la XI legislatura, en totes les eleccions generals celebrades des de l’entrada en vigor de la Constitució el candidat del grup polític que ha obtingut més escons ha estat el primer a ser proposat pel rei com a candidat”.
“Aquesta pràctica s’ha anat convertint amb el pas dels anys en un costum“, continua el comunicat de la Casa Reial, i “en el procés de consultes no s’ha constatat, avui dia, l’existència d’una majoria suficient per a la investidura que, si és el cas, faci decaure aquest costum”.

El líder amb més suports

Felip VI ha adoptat la decisió un cop ha conclòs la ronda de consultes amb les formacions amb representació parlamentària, a la qual no han assistit ERC, Junts, Bildu ni BNG. En les seves audiències, tant el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, com el del PSOE, Pedro Sánchez, s’han mostrat disposats a sotmetre’s a la investidura, i el monarca ha optat pel líder que, de moment, té més suports, Feijóo.

El rellotge electoral, en marxa a partir de la primera votació

L’elecció deixa ara en mans de la presidenta del Congrés la data en què se celebra el debat. És un element important perquè la primera votació marca l’inici del rellotge electoral. A partir d’aquesta primera votació, els candidats tenen dos mesos per intentar sumar els suports. En cas de no ser possible l’entesa, les Corts es dissoldrien automàticament i es convocarien noves eleccions 47 dies després.