Acusats del judici del procés

(Europa Press) El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha admès a tràmit els recursos dels nou condemnats pel procés contra la sentència del Tribunal Suprem, per la qual se’ls van imposar penes de fins a 13 anys de presó i inhabilitació per delictes de sedició i malversació.

La decisió, segons ha confirmat Europa Press, s’ha notificat aquest divendres a l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras; als exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Josep Rull; a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell; a l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez i a l’expresident d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart. Ara, Espanya té fins al 12 de gener per presentar al·legacions a Estrasburg.

En contra el delicte de sedició i malversació

En la resolució del TEDH consta que les defenses s’han mostrat en contra de la interpretació del Suprem sobre el delicte de sedició i el de malversació, pels quals se’ls va condemnar a penes d’entre 12 i 13 anys de presó i inhabilitació.

En aquest sentit, els condemnats han al·legat que han vist vulnerats, entre d’altres, l’article 7 del Conveni Europeu de Drets Humans, que fixa que “ningú no podrà ser condemnat per una acció o una omissió que, en el moment en què ha estat comesa, no constitueix una infracció segons el dret nacional o internacional” i que també fixa que tampoc no es podrà imposar “una pena més greu que l’aplicable en el moment en què la infracció ha estat comesa”.

Els líders independentistes també han al·legat davant el TEDH que han vist vulnerats els articles 10 i 11 del Conveni Europeu, que fan referència als drets de llibertat d’expressió i de reunió, en haver estat condemnats per sedició quan “simplement havien encoratjat la gent a participar en manifestacions en defensa del procés d’independència i a participar en un referèndum sobre la independència de Catalunya”.

Alguns també s’han emparat en l’article 5 del Conveni —relatiu a la llibertat i a la seguretat— en considerar que el temps que van passar a la presó va ser “desproporcionat”. Així mateix, han fet referència, entre d’altres, a l’article 6, que recull el dret a un procés equitatiu. Les queixes han arribat al TEDH després d’exhaurir la via a Espanya quan el Tribunal Constitucional els va denegar l’empara.