La Mercè 2023 ha tingut un any més un vessant més polític, que aquest cop ha estat marcat pels possibles pactes del govern municipal, sobretot després que l’alcalde, Jaume Collboni, hagi afirmat aquesta setmana que se sentiria més còmode governant amb BComú i ERC a l’Ajuntament. Aquesta possibilitat ha tornat a plasmar-se aquest diumenge en una entrevista a ‘La Vanguardia’. Aprofitant la Festa Major de Barcelona, els dos partits implicats en l’hipotètic pacte han instat l’alcalde socialista a materialitzar la reunió a tres.

Els comuns esperen que Collboni lideri

Des de Barcelona en Comú, i amb l’absència d’Ada Colau a primera línia, la regidora Jéssica González ha celebrat que l’alcalde, Jaume Collboni, vulgui fer un pacte a tres que els inclogui. “Esperem que la trobada es produeixi per parlar de temes concrets i no només de cadires”, ha afirmat González, que també ha convidat Collboni a exercir el lideratge de la reunió a tres. Els comuns, a més a més, també volen que la negociació dels pressupostos municipals estigui lligada a un pacte de govern municipal.

Esquerra critica Collboni per “no moure ni un dit”

En el seu torn, el líder d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament, Ernest Maragall, ha recordat que ja va demanar una trobada amb les tres formacions abans de la investidura, sense èxit. Maragall ha acusat Collboni de dir una cosa i fer-ne una altra. “Els fets i les decisions van en la direcció contrària”, ha dit Maragall sobre els passos de Jaume Collboni durant els seus tres primers mesos de govern. “Encara no ha mogut ni un dit en aquesta decisió”, ha etzibat sobre la possible reunió entre PSC, BComú i ERC.

TriasxBCN demana claredat a Collboni

Des del Grup Municipal de TriasxBCN, Xavier Trias ha criticat que l’alcalde Collboni es presentés a les eleccions dient que no governaria amb els d’Ada Colau ni tampoc amb els d’Ernest Maragall i ara sí que vulgui fer-ho. “És una de les moltes enganyifes del senyor Collboni”, ha assenyalat Trias. L’exalcalde ha assegurat que, si es confirma el pacte a tres el seu grup, liderarà “una oposició dura però constructiva”.

El PP dona per fet el pacte a tres

El portaveu del PP al consistori, Juan Milián, ha donat pràcticament per tancat el pacte a tres i ha acusat Jaume Collboni de voler “recuperar el pitjor llegat de la història democràtica de la ciutat”. Milián ha recordat que al ple d’investidura van facilitar l’elecció de Jaume Collboni com a alcalde “perquè era un mal menor”, però que ara s’hauran d’empassar dues tasses: “colauisme i independentisme” si es materialitza l’acord a tres bandes.

Vox diu que és l’única oposició real a l’Ajuntament

El president del Grup Municipal Vox, Gonzalo de Oro, ha explicat que “passi el que passi continuarem tenint l’esquerra radical i el separatisme a l’Ajuntament”, referint-se a BComú i ERC. El líder de Vox ha lamentat la pèrdua d’una “oportunitat única de canvi” i assegura que el seu partit és l’únic que fa el paper d’oposició.

Seguici d’autoritats fins a l’Ajuntament amb poc públic

En acabar la missa a la basílica de la Mercè, amb la presència de l’alcalde de nou, s’ha produït el tradicional seguici d’autoritats que recorre diversos carrers del centre de la ciutat a peu fins a arribar a l’Ajuntament. L’alcalde, Jaume Collboni, l’ha encapçalat acompanyat de diversos líders municipals i regidors del consistori. A diferència d’altres vegades, enguany hi ha hagut pocs assistents que han acompanyat els polítics. No obstant això, s’ha pogut veure l’alcalde saludar algunes persones.

Què vols saber de les Festes de la Mercè 2023?