El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, defensa l’estat d’alarma com “l’eina més eficaç” per controlar la pandèmia pel coronavirus i proposa allargar-lo fins al 9 de maig. “La situació a Espanya és greu i preocupant”, ha dit. El cap de l’executiu central confia que el toc de queda decretat sigui suficient per controlar la pandèmia, però demana reduir al màxim la mobilitat i les relacions socials per evitar un confinament domiciliari: “Com més ens quedem a casa i menys contactes tinguem, més protegirem la salut global”.

Sánchez ha advertit que “la batallà serà dura”, però ha apel·lat a la “unitat” i la “moral de victòria” per reduir les infeccions. Alhora, ha recordat que les raons per decretar l’estat d’alarma “estan plenament justificades” pels experts del Ministeri de Sanitat. Actualment, la incidència acumulada és de 362 casos per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies i han mort 650 persones en l’última setmana.

L’estat d’alarma no s’allargarà “ni un dia més”

El cap de l’executiu espanyol ha explicat que el seu govern aprovarà la pròrroga del decret aquest dimarts perquè el debat al Congrés es pugui produir la setmana vinent. La proposta és que l’estat d’alarma s’allargui sis mesos més, fins al 9 de maig. A canvi, ha explicat Pedro Sánchez, el ministre Salvador Illa es compromet a comparèixer cada 15 dies per “rendir-ne comptes”. Alhora, ha assegurat que l’estat d’alarma no s’allargarà “ni un dia més” si no és necessari i, fins i tot, s’aixecarà si la situació sanitària millora abans.

Tot fa pensar que la pròrroga de l’estat d’alarma tirarà endavant amb el suport de la majoria dels diputats, però el president Sánchez apel·la a la responsabilitat i ha sol·licitat que aquesta mesura excepcional compti amb el “suport aclaparador” de la majoria de la cambra. “Ho exigeixen els ciutadans per tenir certeses i els sectors econòmics per donar-los un horitzó de previsió“, ha dit.

Pedro Sánchez ha comparegut per donar tots els detalls sobre el nou estat d’alarma per la segona onada de la pandèmia pel coronavirus. La intervenció del cap de l’executiu central es produeix després de la reunió extraordinària del Consell de Ministres, que ha durat unes dues hores i mitja i que ha decidit que el decretarà de forma uniforme a tot Espanya. Durant tota la setmana ho havien sol·licitat diverses comunitats autònomes, com Catalunya.

Es podrà confinar per zones

Aquest nou decret d’estat d’alarma preveu prohibir la lliure circulació de persones des de les 23 h i fins a les 6 h a tot Espanya (excepte les illes Canàries). Ara bé, l’Estat dona a les comunitats autònomes la possibilitat de moure una hora la restricció. Això vol dir que qui ho vulgiu pot aplicar el toc de queda a partir de les 22 h i finalitzar-lo a les 7 h.

Un cop publicat el decret de l’estat d’alarma, el govern de Catalunya ja ha anunciat que de forma automàtica convocarà el Procicat per aplicar el toc de queda aquest mateix diumenge. A Catalunya, la mesura suposarà prohibir la mobilitat nocturna entre les 22 i les 6 h per frenar l’increment dels contagis. L’executiu català tampoc no descarta més mesures.

El fet que els presidents autonòmics siguin les autoritats delegades en el marc de l’estat d’alarma fa que les comunitats també tinguin la competència de confinar tot el seu territori o, fins i tot, optar per confinaments per zones.