L’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona busquen un soci privat per construir i gestionar 4.500 habitatges de lloguer assequible. Es faran a través de la nova empresa mixta Habitatge Metròpolis Barcelona SA, que tindrà un 50 % de capital privat i l’altre 50 % serà públic repartit a parts iguals entre el consistori i l’AMB. La meitat dels pisos està previst que es facin en solars que cediran les administracions, la meitat a Barcelona i la resta, en altres municipis de l’àrea metropolitana.

El Ple de l’Ajuntament del 21 de desembre haurà d’aprovar el plec de clàusules per seleccionar el soci privat. Aquest dimarts, l’expedient ha passat per la Comissió de Drets Socials amb el vot favorable de BComú i el regidor no adscrit Joan Josep Puigcorbé, i la reserva de vot dels altres partits. Abans que passi pel consistori, se sotmetrà a votació en el ple metropolità del dia 18.

El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ha explicat que la nova empresa mixta s’emmarca en les mesures del Pla d’Habitatge i que la col·laboració publicoprivada en la construcció de pisos és habitual en altres països amb més habitatge assequible. “No tot es pot fer des del sector públic”, ha admès.

Els primers pisos, al 2022

La previsió és adjudicar el contracte el primer trimestre del 2019 per tal que l’empresa mixta pugui començar a operar ja en el segon trimestre. El gerent d’Habitatge, Javier Burón, ha dit que amb el nou operador publicoprivat s’agilitzarà la construcció de pisos assequibles, però que caldrà esperar dos anys i mig per tenir les primeres promocions: “Guanyarem temps, però de moment no s’han inventat els habitatges instantanis”.

El soci privat haurà d’aportar d’entrada 12 milions d’euros, igual que les dues administracions públiques que formaran la nova empresa. Més endavant es faran tres ampliacions de capital més, sempre a mitges entre les administracions i les empreses. L’oferta que facin els privats que es presentin al concurs serà clau. Burón ha dit que un estudi de mercat recent es va detectar que hi ha set socis interessats.