L’impost que paguen els turistes que s’allotgen en hotels o apartaments s’utilitzarà, com és habitual, per finançar iniciatives per compensar l’impacte del turisme a Barcelona. Aquest 2018 es preveuen ingressar 30 M € i, d’aquests, 15 seran exclusivament per a Barcelona.  És el segon any que la capital catalana gestionarà el 50 % d’aquest impost, ja que fins l’any 2016 el percentatge que rebia era del 34 %.

Dels 15 que tindrà l’Ajuntament, 4,5 M € aniran a les arques del Consorci de Turisme i la resta, 10,5, es destinaran a la gestió de projectes, dels quals l’Ajuntament ha detallat la meitat, 4,4 M €.

Entre aquests destaca el desplegament dels agents cívics dels barris amb més activitat turística, que s’han emportat la partida més elevada, de 2,5 milions; al servei de visualització de l’allotjament turístic s’hi ha destinat més d’1 milió d’euros i a l’aplicatiu informàtic Aranya Web, que permet detectar els pisos turístics il·legals, poc més de 92.000 euros. La taxa també ha dotat de finançament la Biennal de Pensament Ciutat Oberta amb 400.000 €.

Els diners recaptats també es destinen a iniciatives de districte

El gruix de projectes finançats amb l’impost també té en compte mesures concretes en alguns districtes. El mirador i corriol del camí de les Finestrelles, a les Corts; el projecte expositiu de l’espai Josep Comas i Solà, a Sarrià-Sant Gervasi; la visualització del passat històric de Sant Martí de Provençals, a través de les seves masies, o la recuperació d’espais de memòria com la museïtzació del refugi antiaeri de la Sagrera —el més costós, amb una inversió de més de 136.000 €—, són alguns dels projectes dotats de finançament.

El regidor de Turisme, Comerç i Mercats, Agustí Colom, ha destacat que la finalitat d’aquesta inversió és “el control dels pisos il·legals” i la gestió del turisme, com també “afavorir la recuperació i la posada en valor d’espais culturals i turístics d’aquests districtes”.