El Pla pel dret a l’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona preveu la construcció d’uns 8.900 habitagtes fins al 2025. Una part important d’aquests pisos es faran gràcies a la creació d’una empresa mixta de capital publicoprivat que s’encarregarà de finançar-los, construir-los i gestionar-los. Abans del 2019 es començaran a fer els primers moviments de terra per construir un mínim de 3.000 pisos de lloguer assequible a l’àrea metropolitana. En funció d’unes variables, la promoció podria arribar a fer fins a 4.500 habitatges en els propers sis anys. D’aquests pisos, 1.500 s’aixecaran a Barcelona.

Els habitatges que es construiran estaran dirigits a barcelonins de classe mitjana que poden pagar les factures i que no necessiten ajudes socials. El preu dels lloguers serà de 500 euros de mitjana i sorgiran per compensar la manca d’una oferta de lloguers amb un cost d’entre 202 i 800 euros. Les primeres promocions es duran a terme a terrenys municipals del 22@, la Sagrera i la Marina del Prat Vermell. Entre els requisits per accedir a un d’aquests pisos els sol·licitants hauran d’estar inscrits en el registre d’habitatge de lloguer protegit i complir una sèrie de requeriments encara per determinar.

Aquest tipus d’oferta d’habitatge és pionera a l’estat però a diverses capitals europees funciona des de fa dècades. De fet, hi ha 27 milions d’europeus que viuen en aquest tipus d’habitatge. A Viena, per exemple, un terç de l’habitatge és de lloguer assequible. Segons el gerent d’Habitatge de l’Ajuntament, Javier Burón, aquí estem 100 anys endarrerits i manquen entre dos i cinc bilions d’euros d’inversió per posar-nos al nivell  d’aquests països.