Els efectes de la crisi sanitària pel coronavirus sobre les persones vulnerables encara continuen i veïns de Ciutat Vella llancen un crit d’alerta per la situació que s’està vivint i es viurà els pròxims mesos al districte. Asseguren que l’emergència social s’ha aguditzat a causa de la pandèmia. Per això, una seixantena de persones s’han concentrat aquest dimecres a la plaça de Sant Jaume per demanar a les administracions mesures immediates per combatre la pobresa del veïnat i evitar que milers de persones acabin en l'”absoluta indigència”.

Des de Sant Jaume, on coincideixen els edificis de l’Ajuntament i el Palau de la Generalitat, entitats com l’Associació de Veïns del Casc Antic, Arrels Fundació i la Xarxa Veïnal del Gòtic han expressat algunes de les seves demandes dirigides a aquestes dues administracions. Per exemple, exigeixen “disminuir la dependència econòmica del turisme” a Ciutat Vella, un model que, diuen, “ha fracassat” i ha agreujat la situació econòmica de moltes famílies.

Per a una millor canalització de les demandes, les entitats s’han unit en una única plataforma: #Emergència a Ciutat Vella. “Per salvar Ciutat Vella cal acció social”, diu el veí Manel Barceló, que anima les associacions d’altres barris de la ciutat a fer el mateix.

Garantir que no hi hagi pisos buits

Les entitats també posen el focus en l’habitatge, davant la possibilitat que moltes famílies no puguin fer front a les despeses. Per això, demanen oferir ajudes als més vulnerables per pagar el lloguer i els subministraments, limitar els preus dels lloguers i incrementar el termini dels contractes de lloguer fins als 10 anys.

Les associacions veïnals insten les administracions a garantir que “no hi hagi pisos buits, ni públics ni privats”, al districte mentre hi hagi gent que no tingui un habitatge. A més, entre altres coses, proposen que els terrenys dels antics jutjats de Lluís Companys es destinin a habitatge públic, tal com ja va proposar l’Ajuntament.

Mantenir els allotjaments a persones sense llar

Precisament per ajudar les persones sense llar, els veïns de Ciutat Vella demanen que es mantinguin els més de 600 allotjaments extraordinaris i provisionals que es van activar per acollir persones sense llar durant les setmanes crítiques de l’emergència sanitària. També demanen regularitzar les persones immigrants que no tenen papers.

De les setmanes crítiques de la crisi, les entitats en destaquen l’ajuda voluntària oferida per molts veïns per atendre les persones més necessitades, però demanen a l’Ajuntament que incrementi la inversió econòmica i el personal dels Serveis Socials.